Ciasto Fale Dunaju krok po kroku. Klasyczny przepis na deser jak za dawnych lat

Dwukolorowe ciasto Fale Dunaju to klasyka polskiej kuchni. Ten przepis krąży w mojej rodzinie od lat. Niezmiennie zachwyca smakiem i błyskawicznie znika z talerzy.

Ciasto jak za dawnych lat

Zeszyty naszych mam i babć to prawdziwa skarbnica smaków. Przepisy od lat krążą w rodzinie, udoskonalane przez lata. Jednym z kultowych deserów od zawsze w naszej rodzinie były Fale Dunaju. To proste ciasto ucierane z masą budyniową, przełamane wiśniami z kompotu, od razu przypomina mi letnie wakacje u mojej prababci. Za każdym razem piekła dużą blachę tego ciasta i zajadaliśmy się nim przez pół dnia. Dziś w naszej kuchni odtworzyliśmy kultowy przepis. Smakuje dokładnie tak, jak pamiętam.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: dwukolorowe ciasto bez pieczenia

Ciasto Fale Dunaju

Składniki:

Ciasto

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek ( z podziałem na białka na żółtka )
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • wiśnie z kompotu

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła

Masa śmietankowa

  • 1 galaretka czerwona
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • Prażone płatki migdałów

Sposób przygotowania:

W dużej misce utrzyj margarynę (możesz ją zastąpić też masłem) razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj całość.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

W osobnym naczyniu ubij białka. Powstałą pianę dodaj do masy i wymieszaj przy pomocy szpatułki. Rozdziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Blaszkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Rozprowadź masę kakaową. Następnie wyłóż jasną masę i wiśnie. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-45 minut.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

W garnku połącz ze sobą mleko, cukier, cukier z wanilią, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj całość na średnim ogniu aż masa zgęstnieje.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Śmietankę 30% ubij razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj dobrze wystudzoną, powoli już gęstniejącą galaretkę i zmiksuj całość.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Przestudzoną masę budyniową utrzyj razem z miękkim masłem. Budyń dodaj stopniowo- ułatwi to miksowanie i sprawi, że masa nie będzie miała grudek. Wyłóż masę na upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Następnie wyłóż masę z galaretki i bitej śmietany. Posyp całość płatkami migdałów i wstaw do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się przez minimum 3 godziny. Po tym czasie nasz deser jest już gotowy. Pokrój go na kawałki i delektuj się smakiem jak za dawnych lat.
Smacznego!

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×