PrzepisDeseryCiasto góra lodowa w nowym, owocowym wydaniu. Imponujący deser na bazie herbatników

Ciasto góra lodowa w nowym, owocowym wydaniu. Imponujący deser na bazie herbatników

Owocowa góra lodowa
Owocowa góra lodowa
Ewa
25.08.2022 16:23, aktualizacja: 15.09.2023 10:52

Ciasto góra lodowa to jeden z kultowych przepisów z zeszytu mojej mamy, którym zajada się cała rodzina. Dziś przygotowaliśmy nieco odświeżoną wersję znanego ciasta. Owocowe ciasto bez pieczenia prezentuje się po prostu znakomicie.

Są ciasta, które znają chyba wszyscy, a przepisy krążą w całej rodzinie od lat. Jednym z takich ciast jest góra lodowa. Niezwykle efektowne połączenie kremu budyniowego i polewy, która otula szczyty gór z herbatników świetnie sprawdzi się na wszystkie mniej i bardziej oficjalne okazje. Odświeżyliśmy nieco kultowy już przepis przez dodanie do niego owoców. Dzięki temu ciasto jest lżejsze i jeszcze smaczniejsze.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Owocowa góra lodowa- składniki

250 g herbatników kakaowych

100 g herbatników maślanych

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

2 opakowania budyniu śmietankowego

16 g cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

Warstwa owocowa:

2 galaretki z owoców leśnych

Owoce leśne

Polewa mleczna:

200 g masła

4 łyżki cukru

1/2 szklanki wody

2 szklanki mleka w proszku

1 łyżka kakao

Ciasto góra lodowa z owocami

Zacznij od przygotowania kremu budyniowego. Do osobnej miski odlej 200 ml mleka i rozpuść w nich cukier, budyń śmietankowy i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka przelej do garnuszka i podgrzej. Gdy będzie już gorące- wlej mleko z proszkiem budyniowym i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia.

Krem budyniowy- Pyszności
Krem budyniowy- Pyszności

Galaretkę z owoców leśnych rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki dodaj świeże porzeczki oraz borówki. Pamiętaj, żeby wcześniej umyć owoce.

Galaretka- Pyszności
Galaretka- Pyszności

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z kakaowych herbatników.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

W misce umieść miękkie masło i rozetrzyj przy pomocy miksera. Stopniowo, po łyżce, dodawaj do masła wystudzony budyń. Część powstałego kremu wyłóż na herbatniki i rozprowadź równomiernie.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

Następnie wyłóż kolejną warstwę herbatników i wylej tężejącą galaretkę z owocami. Odstaw do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

Kiedy galaretka dobrze stężeje ułóż na jej powierzchni warstwę z maślanych herbatników. Następnie wyłóż pozostałą część masy budyniowej i wetknij w nią połówki biszkoptów. To właśnie one stworzą efekt wierzchołków gór.

Obraz

Przygotuj polewę. W garnku rozpuść masło z cukrem oraz wodą. Zdejmij garnek z palnika i dosyp mleko w proszku. Dobrze wymieszaj całość, aby nie powstały grudki. Przelej część polewy do małej miseczki i wymieszaj z kakao. Jasną polewę wylej na całej powierzchni ciasta, a z ciemnej stwórz czekoladowe "bohomazy". Całość schładzaj w lodówce przez 3 godziny.

Smacznego!

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także