PrzepisCiasto Grzesiek bez pieczenia - inspirowane kultowym batonikiem

Ciasto Grzesiek bez pieczenia - inspirowane kultowym batonikiem

Ciasto Grzesiek bez pieczenia - inspirowane kultowym batonikiem
Ewa
18.06.2022 13:16, aktualizacja: 10.10.2023 09:52

Ciasto Grzesiek to inspirowany kultowym batonikiem deser bez pieczenia, który pokochasz od pierwszego kawałka. Jest ekspresowe w przygotowaniu, a słodycz masy i wafelków przełamuje wyrazisty dżem z czarnej porzeczki.

Ciasto inspirowane pysznym batonikiem jest bardzo lekkie i kremowe, dzięki warstwie z bitej śmietany i mascarpone. Chrupiące wafelki nadają strukturę i konsystencję całości i upodabniają ciasto do znanych słodkości. Nie da się ukryć- desery inspirowane znanymi słodyczami to coś, o co prosicie nas chyba najczęściej. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni, bo przygotujesz je bez piekarnika. Pamiętaj jednak o tym, że należy przechowywać je w lodówce.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ciasto Grzesiek- składniki

650 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

500 g mascarpone

4 wafelki Grześki (+2-3 sztuki bez czekolady do posypania)

250 g dżemu porzeczkowego

300 g herbatników kakaowych

Przepis krok po kroku

Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij przy pomocy miksera. Pamiętaj- musi być naprawdę dobrze schłodzona. Następnie dodaj cukier puder i mascarpone (stopniowo, po łyżce).

Do strunowego woreczka przełóż wafelki Grześki. My postawiliśmy na klasyczne w czekoladzie i bez. Pokrusz je przy pomocy wałka lub tłuczka i dodaj do bitej śmietany. Całość dokładnie wymieszaj.

Obraz

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż herbatniki. Przykryj je warstwą porzeczkowego dżemu.

Obraz

Na warstwie porzeczkowego dżemu rozprowadź część kremu z wafelkami. Następnie wyłóż warstwę herbatników i pozostały krem z bitej śmietany.Posyp całość pokruszonymi wafelkami i wstaw całość do lodówki. Powinno spędzić tam minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu herbatniki staną się miękkie, a smaki przegryzą się.

Obraz

Ciasto jest gotowe!

Nasze ciasto jest już gotowe. Z naszego doświadczenia wiemy, że błyskawicznie znika z talerzyka. Delikatnie kwaśny dżem równoważy smak słodkiego kremu. Całość wzbogacają pyszne wafelki. W ten sposób powstało ciasto doskonałe na wszystkie spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Pamiętaj tylko, żeby trzymać ciasto w lodówce.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także