Ciasto iluzja bez pieczenia. Wystarczą tylko cztery składniki, żeby stworzyć pyszny deser

Słodkości nie muszą być tylko pyszne – mogą też być niesamowicie ciekawe w swojej formie i kształcie. Dziś przygotowaliśmy ciasto iluzja, które nieco oszuka Twój wzrok. Zobacz, jak je zrobić. Przepis na ciasto iluzja.

Ciasto iluzja – przepis na proste ciasto bez pieczenia

Przygotowanie pysznego deseru „ciasto iluzja” dla całej rodziny nie musi być wcale pracochłonne. Zrobienie naszego ciasta iluzja zajmie Ci mniej niż pół godziny. Dzięki nietypowej formie podania ten deser zrobi prawdziwą furorę- odpowiednie przesunięcie i ułożenie herbatników daje efekt iluzji, od której aż ciężko oderwać wzrok. Z pewnością zaskoczysz swoją rodzinę i przyjaciół takim ciastem. A gdy powiesz im, że do przygotowania potrzebne było tylko kilka składników – nie opędzisz się od próśb o przepis.

Ciasto z herbatników bez pieczenia – przepis wideo:

Ciasto iluzja bez pieczenia – składniki

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 150 g herbatników maślanych
  • 200 g gorzkiej czekolady-roztopionej
  • 1/3 szkl. mielonych orzechów włoskich

Przepis na ciasto iluzja bez pieczenia z herbatnikami

Przygotuj garnek. Wlej do niego połowę mleka i cukier i podgrzej. Następnie w pozostałej części mleka rozpuść budyń czekoladowy i dodaj do garnka. Postaraj się dobrze rozmieszać proszek przed wlaniem, żeby nie powstały grudki. Gotuj budyń, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypalił. Gdy budyń będzie gotowy- odstaw go do ostygnięcia.

Przygotuj prostokątną formę do pieczenia z odpinanym brzegiem. Maślany herbatnik posmaruj masą budyniową i przyłóż do niego kakaowy herbatnik, tworząc „kanapkę”. Tak przygotowane herbatniki ułóż w formie tak, jak na zdjęciu poniżej.

ciasto iluzja bez pieczenia przepis

Następnie zdejmij boki formy i polej konstrukcję z herbatników rozpuszczoną czekoladą. Możesz rozpuścić czekoladę zarówno w kąpieli wodnej, jak i w mikrofalówce- wybierz tę opcję, która będzie dla Ciebie wygodniejsza. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadź przy pomocy kuchennej łyżki lub szpatułki.

Tak przygotowane ciasto iluzja schowaj do lodówki na minimum 4 godziny, aby herbatniki nasiąkły i zmiękły.

Jak zrobić ciasto iluzja?

Kiedy herbatniki już będą miękkie, pokrój herbatniki tak jak na trójkąty, połóż je i posyp posiekanymi orzechami. Sprawdzą się tutaj zarówno orzechy włoskie, jak i laskowe. Najłatwiej będzie, gdy zerkniesz na instrukcję w filmiku- na własne oczy przekonasz się, jakie to proste.

ciasto iluzja przepis


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×