PrzepisCiasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Szybki i pyszny deser

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Szybki i pyszny deser

Getty Images
Getty Images
Sandra Biedrzańska
28.02.2023 14:00

Proste oraz pyszne jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką jest świetną opcją na rodzinne spotkanie czy większą imprezę ze znajomymi. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki są łatwo dostępne, dzięki czemu może je zrobić niemal każdy. Sprawdź nasz przepis na szybkie i pyszne ciasto!

Prosty przepis na wiosenny deser

Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto jogurtowe ze składników, które każdy ma w domu, a następnie dodać do niego truskawki i kruszonkę. Będzie świetną opcją na wiosenne i letnie desery, gdy nie brakuje świeżych owoców. Przepis można zmodyfikować i dodać zamiast truskawek inne owoce, które ma się pod ręką — np. rabarbar, czereśnie czy jagody.

Getty Images
Getty Images

Przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką:

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

1/2 szklanki oleju roślinnego

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki truskawek, pokrojonych na kawałki

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę

Sposób przygotowania:

Aby upiec ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce wymieszaj jogurt, olej roślinny, jajka i ekstrakt waniliowy. Wlej mokre składniki do suchych składników i wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wymieszaj truskawki z 2 łyżkami mąki, a następnie wymieszaj je z ciastem. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i masło w misce, aż powstaną grube kruszonki. Posyp kruszonką ciasto. Piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złote i sprężyste. Odstaw ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką na kilka minut, aby przestygło, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także