Ciasto Kinder Delice z kremem śmietankowym, czekoladowym biszkoptem i polewą

Ciasto Kinder Delice - Pyszności

Ciasto Kinder Delice - Pyszności

Niesamowicie czekoladowe ciasto Kinder Delice z kremem śmietankowym i polewą pokochasz od pierwszego kęsa. Moi bliscy wciąż proszą o to, żeby je upiec.

Ciasto z kremem śmietankowym

Ciasta inspirowane kultowymi słodyczami to nasz sprawdzony patent na deser, któremu nie da się odmówić. Dziś w naszej kuchni stworzyliśmy pyszne ciasto czekoladowe ze śmietankowym kremem, które smakuje dokładnie tak, jaki uwielbiany batonik Kinder Delice. Odtworzenie tego smaku jest naprawdę proste, a Twoja rodzina oszaleje na punkcie tego ciasta. Świetnie sprawdzi się również w roli pysznego tortu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: sernik Kinder bez pieczenia

Ciasto Kinder Delice

Składniki:

Ciasto

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 16 g miodu
  • 110 g mąki
  • 20 g kakao
  • 300 ml śmietanki 30%
  • Cukier puder

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 30%

Polewa

  • 500 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Do miski wlej śmietankę 30% i ubij razem z cukrem pudrem. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, żeby łatwo się ubiła. Cukier puder dodawaj porcjami, aby nie powstały grudki.

Kinder Delice- Pyszności

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Do osobnej miski dodaj żółtka oraz cukier i połącz je mikserem. Następnie wlej miód, wsyp kakao oraz mąkę i ponownie zmiksuj całość. Następnie wlej białka jaj i ponownie włącz mikser, aby dokładnie połączyć składniki.  Do powstałej masy dodaj ubitą wcześniej śmietankę i przemieszaj całość delikatnie łyżką.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Powstałą masę przelej do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Kiedy ciasto się studzi, przejdź do przygotowania kremu. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę 30% i ubij razem ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Następnie dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Kratkę z piekarnika umieść na blaszce i połóż na niej biszkopt. Dzięki temu czekolada spłynie do blaszki, a nie rozleje się po stole. Na część biszkoptu wyłóż przygotowaną masę śmietankową. Przykryj drugim biszkoptem.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Polej przygotowany deser polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada gorzka i mleczna). Powinno otulić ciasto z każdej strony. Wstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Udekoruj całość zygzakiem z mlecznej czekolady i serwuj swoim bliskim. Pyszne ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy.
Smacznego!

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Ciasto Kinder Delice- Pyszności

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×