Ciasto Królowa Śniegu na biszkopcie z kolorowymi kremami i niebieską galaretką

Niebieskie ciasto Królowa Śniegu zachwyca swoim wyglądam. Niebieski krem, galaretka i biszkopt to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa

Efektowne ciasto na deser

Jeśli szukasz ciasta, którym zaskoczysz swoich bliskich, to trafiłeś po prostu idealnie. Królowa Śniegu to połączenie miękkiego biszkoptu z niebieskim kremem, galaretkami i bitą śmietaną. Wygląda po prostu bajecznie, a na dodatek jest przepyszne. Lekkie, delikatne jak chmurka i kompletnie nieprzesłodzone. Idealnie wkomponuje się w chłodną aurę za oknem i będzie smaczną dekoracją imprezowego stołu. Przygotuj kartki i długopisy, bo Twoi goście z pewnością będą prosić o przepis.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Zobacz również: ciasto z jabłkami na biszkopcie i kremie

Ciasto Królowa Śniegu

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jajek ( z podziałem na białka i żółtka )
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Krem niebieski:

  • 150 ml mleka + 1 budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka niebieska

Krem śmietankowy:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml gorącej wody
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na wierzch:

  • 2 galaretki niebieskie
  • 750 ml wody

Dodatkowo:

  • Bita śmietana
  • Posypki niebieskie i białe
  • Paczka biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując całość. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę (również partiami). Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

W 150 ml mleka rozpuść budyń śmietankowy. 350 ml mleka podgrzej razem z cukrem i wlej rozpuszczony budyń. Gotuj całość aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika, dodaj galaretkę i całość wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Na niebieskim kremie budyniowym wyłóż biszkopty. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

W międzyczasie przygotuj drugi krem. Galaretkę rozpuść we wrzątku i przestudź. Śmietankę 30% ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wystudzoną dobrze galaretkę. Powstałą masę wylej na schłodzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Niebieską galaretkę rozpuść we wrzątku i ostudź. Gdy zacznie tężeć- wylej ją na schłodzone ciasto. Ponownie umieść blaszkę w lodówce, tym razem na dwie godziny, żeby galaretki dobrze zastygły. Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną oraz kolorowymi posypkami.
Smacznego!

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×