PrzepisCiasto Kryształek na puszystym biszkopcie - prosty deser smakuje niemal tak pysznie jak u mamy

Ciasto Kryształek na puszystym biszkopcie - prosty deser smakuje niemal tak pysznie jak u mamy

Ciasto Kryształek na puszystym biszkopcie - prosty deser smakuje niemal tak pysznie jak u mamy
Ewa
23.09.2022 13:27, aktualizacja: 10.10.2023 10:11

Desery z czasów naszego dzieciństwa cieszą się niesłabnącą popularnością. Kiedy na sklepowych półkach świeciły pustki, to nasze mamy i babcie musiały odkrywać kolejne złoża kreatywności i tworzyć proste przepisy z dostępnych produktów. Ciasto Kryształek to jedno ze słodkich wspomnień, do których chętnie wracamy. Proste połączenie puszystego biszkoptu, ubitej kremówki i kolorowych galaretek przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ciasto jest kolorowe, prezentuje się bardzo apetycznie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.

W tym przepisie warto sięgnąć po co najmniej dwa kolory galaretek- dzięki temu ciasto Kryształek będzie prezentowało się znakomicie. Klasyczny biszkopt możesz zastąpić kakaową wersją poprzez dodanie do mąki 2 płaskich łyżek ciemnego kakao.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Kryształek

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

1/2 szklanki wody

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

Krem:

500 ml śmietanki 30%

6 łyżek cukru pudru

6g żelatyny

2 galaretki: czerwona i zielona

Dodatkowo:

Wiórki kokosowe

Przepis na ciasto Kryształek na biszkopcie

Zacznij od przygotowania galaretek, ponieważ muszą one przestygnąć i zastygnąć. Rozpuść je w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. My postawiliśmy na galaretkę truskawkową i agrestową, ale możesz wybrać również inne smaki. Postaraj się sięgnąć po kontrastujące ze sobą kolory, dzięki czemu ciasto będzie prezentowało się jeszcze lepiej.

Rozpuszczoną galaretkę przelej do prostokątnej formy i odstaw do zastygnięcia.

Obraz

Przepis na biszkopt

W misce ubij na sztywną pianę białka jaj ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując masę. Następnie dodawaj stopniowo, po łyżce, mąkę i cały czas miksuj całość. Pamiętaj też, aby dodać proszek do pieczenia

Przygotowanie masy na biszkopt - Pyszności.pl
Przygotowanie masy na biszkopt - Pyszności.pl

Gotowe ciasto na biszkopt przelej do tortownicy. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki wygładź górę ciasta. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

Krem do ciasta Kryształek

Do wysokiej miski wlej śmietankę 30% i ubij ją. Pamiętaj, że musi być ona bardzo mocno schłodzona. Przed samym ubijaniem warto też schodzić samo naczynie, w którym będziesz to robić. Do ubijanej masy dodaj cukier puder oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę, cały czas miksując zawartość miski.

Obraz

Następnie przygotuj poncz, którym nasączymy biszkopt. W miseczce połącz ze sobą cukier, sok z cytryny oraz wodę. Dokładnie wymieszaj, żeby kryształki cukru rozpuściły się. Upieczony i przestudzony biszkopt podziel na dwie części.

Biszkopt - Pyszności
Biszkopt - Pyszności

Zastygniętą galaretkę wyjmij z formy i pokrój w kostkę. Dodaj do śmietankowej masy i wymieszaj.

Mieszanie masy - Pyszności
Mieszanie masy - Pyszności

Biszkopty nasącz ponczem cytrynowym. Wyłóż na jednym blacie masę z galaretką.

Obraz

Drugim, również nasączonym blatem przykryj całość. Na jego górze rozsmaruj masę bez galaretek i posyp całość wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.

Obraz

Ciasto Kryształek z galaretką

Po nocy w lodówce nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Ciasto Kryształek- Pyszności
Ciasto Kryształek- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także