Ciasto Kryształek na puszystym biszkopcie – prosty deser smakuje niemal tak pysznie jak u mamy

Desery z czasów naszego dzieciństwa cieszą się niesłabnącą popularnością. Kiedy na sklepowych półkach świeciły pustki, to nasze mamy i babcie musiały odkrywać kolejne złoża kreatywności i tworzyć proste przepisy z dostępnych produktów. Ciasto Kryształek to jedno ze słodkich wspomnień, do których chętnie wracamy. Proste połączenie puszystego biszkoptu, ubitej kremówki i kolorowych galaretek przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ciasto jest kolorowe, prezentuje się bardzo apetycznie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.

W tym przepisie warto sięgnąć po co najmniej dwa kolory galaretek- dzięki temu ciasto Kryształek będzie prezentowało się znakomicie. Klasyczny biszkopt możesz zastąpić kakaową wersją poprzez dodanie do mąki 2 płaskich łyżek ciemnego kakao.


Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Kryształek


Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
1/2 szklanki wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru


Krem:
500 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
6g żelatyny
2 galaretki: czerwona i zielona
Dodatkowo:
Wiórki kokosowe


Przepis na ciasto Kryształek na biszkopcie
Zacznij od przygotowania galaretek, ponieważ muszą one przestygnąć i zastygnąć. Rozpuść je w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. My postawiliśmy na galaretkę truskawkową i agrestową, ale możesz wybrać również inne smaki. Postaraj się sięgnąć po kontrastujące ze sobą kolory, dzięki czemu ciasto będzie prezentowało się jeszcze lepiej.
Rozpuszczoną galaretkę przelej do prostokątnej formy i odstaw do zastygnięcia.



Ciasto Kryształek- Pyszności
Przepis na biszkopt


W misce ubij na sztywną pianę białka jaj ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując masę. Następnie dodawaj stopniowo, po łyżce, mąkę i cały czas miksuj całość. Pamiętaj też, aby dodać proszek do pieczenia

Ciasto Kryształek- Pyszności
Gotowe ciasto na biszkopt przelej do tortownicy. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki wygładź górę ciasta. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Krem do ciasta Kryształek
Do wysokiej miski wlej śmietankę 30% i ubij ją. Pamiętaj, że musi być ona bardzo mocno schłodzona. Przed samym ubijaniem warto też schodzić samo naczynie, w którym będziesz to robić. Do ubijanej masy dodaj cukier puder oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę, cały czas miksując zawartość miski.

Ciasto Kryształek- Pyszności
Następnie przygotuj poncz, którym nasączymy biszkopt. W miseczce połącz ze sobą cukier, sok z cytryny oraz wodę. Dokładnie wymieszaj, żeby kryształki cukru rozpuściły się. Upieczony i przestudzony biszkopt podziel na dwie części.

Ciasto Kryształek- Pyszności
Zastygniętą galaretkę wyjmij z formy i pokrój w kostkę. Dodaj do śmietankowej masy i wymieszaj.

Ciasto Kryształek- Pyszności
Biszkopty nasącz ponczem cytrynowym. Wyłóż na jednym blacie masę z galaretką.

Ciasto Kryształek- Pyszności
Drugim, również nasączonym blatem przykryj całość. Na jego górze rozsmaruj masę bez galaretek i posyp całość wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.

Ciasto Kryształek- Pyszności
Ciasto Kryształek z galaretką
Po nocy w lodówce nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Ciasto Kryształek- Pyszności
Komentarze