PrzepisCiasto Łabędzi Puch na biszkopcie z kremem kokosowym. Pyszne, delikatne i puszyste

Ciasto Łabędzi Puch na biszkopcie z kremem kokosowym. Pyszne, delikatne i puszyste

Ciasto Łabędzi Puch na biszkopcie z kremem kokosowym. Pyszne, delikatne i puszyste
Ewa
05.01.2023 13:20, aktualizacja: 13.10.2023 12:56

Delikatne ciasto Łabędzi puch na miękkim biszkopcie z dżemem porzeczkowym i kremem kokosowym to idealny i elegancki deser na każdą okazję.

Ciasto z kremem kokosowym

Łabędzi puch to deser o wyrazistym smaku kokosa, przełamany lekko cierpkim dżemem porzeczkowym. To idealna kompozycja smaków, które wzajemnie się równoważą i podkręcają. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne i  święta- jest nie tylko smaczny, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. To ciasto to przykład na to, że u dobrej gospodyni nic się nie zmarnuje, bo krem zagęszczamy czerstwymi bułkami. Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa, bo Łabędzie puch jest deser delikatnym, puszystym i miękkim. Przygotuj kartki i długopisy, bo Twoi goście z pewnością poproszą o przepis.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Łabędzi Puch

Składniki:

Na biszkopt

      
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

       
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 kajzerki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Składniki na posypkę kokosową

     
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na nasączanie

     
  • 1/2 szklanki wody, gorącej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • słoik dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Do miski wbij białka jaj i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Następnie wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i połącz składniki. Powstałą masę przelej na blaszkę 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Do dużej miski włóż dwie kajzerki i zalej je 500 ml mleka. Rozdrobnij przy pomocy widelca i dosyp wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem i dodaj namoczone bułki z kokosem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut i odstaw do wystudzenia. Masło rozetrzyj mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Następnie przygotuj poncz do nasączania biszkoptu. Połącz ze sobą gorącą wodę, cukier puder oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części i nasącz. Następnie rozprowadź na cieście porcje dżemu porzeczkowego.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Na dżemie porzeczkowym rozprowadź część kokosowego kremu i przykryj całość drugą częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasącz i rozprowadź na nim pozostałą część kokosowej masy. Przygotuj posypkę: wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem oraz roztopionym masłem. Udekoruj ciasto i wstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także