PrzepisCiasto leniwej synowej. Swoją nazwę otrzymało zdecydowanie zasłużenie

Ciasto leniwej synowej. Swoją nazwę otrzymało zdecydowanie zasłużenie

ciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: GettyImages
ciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: GettyImages
24.04.2023 07:30, aktualizacja: 24.04.2023 08:02

Jeśli szykuje ci się rodzinny zjazd, a ty totalnie zapomniałeś o przygotowaniu deseru, nie biegnij jeszcze do cukierni po gotowca. Mamy dla ciebie o wiele lepsze rozwiązanie: ciasto leniwej synowej. Robi się je bajecznie szybko i to z zaledwie pięciu składników. Wszyscy będą zachwyceni — nawet teściowa. 

Ciasta bez pieczenia, a do takiej grupy należy właśnie ciasto leniwej synowej, to idealny pomysł dla spóźnialskich i zapominalskich. Ich przygotowanie ma bowiem ten plus, że zajmuje bardzo mało czasu, a efekt potrafi przebić nawet najbardziej skomplikowany wypiek. Wbrew temu, co sugeruje wymowna nazwa, jeszcze nigdy nie usłyszeliśmy, by jakakolwiek teściowa po dostaniu tego ciasta zarzuciła synowej lenistwo.

ciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: Canva
ciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: Canva

Wszystko, czego będziesz potrzebował do przygotowania tego smakołyku, to pięć składników, kilkanaście minut pracy i działająca lodówka, która w tym przypadku zastępuje piekarnik. A więc... czy leniwa synowa zostanie pochwalona przez teściową? Przekonaj się sam. Oto lista niezbędnych produktów i prosty sposób przygotowania, który w mig zapamiętasz i już zawsze będziesz wiedział, jak uratować rodzinny zjazd, na którym zabrakło ciasta.

Ciasto leniwej synowej

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 500 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki 30 lub 36 proc.
  • puszka kajmaku
  • 100 g chałwy

Sposób przygotowania:

ciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: Canva
ciasto leniwej synowej - Pyszności; foto: Canva

Śmietankę schłodź w lodówce. Następnie ubij ją na sztywną pianę, zaczynając od wysokich obrotów miksera, a po około dwóch minutach przechodząc na średnie. W drugiej misce zmiksuj 2/3 kajmaku z serkiem mascarpone. Teraz delikatnie zmieszaj zawartość obu misek.

Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj herbatniki w ten sposób, by utworzyły pierwszą warstwę. Następną zrób z przygotowanej masy, później kolejną z herbatników i ponownie z masy. Ostatnią warstwę stwórz z herbatników i posmaruj je pozostałym kajmakiem. Chałwę (możesz też użyć na przykład drobno posiekanych orzechów lub wiórków kokosowych) zetrzyj na tarce i wysyp równomiernie na wierzch. Ciasto leniwej synowej wstaw teraz do lodówki — schłodzone będzie smakowało bosko. Daj znać, jak poszło i co o cieście powiedziała teściowa!

A na obiad proponujemy ci krem ze szparagów.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także