Ciasto malinowa chmurka – najlepszy przepis na kultowy deser

ciasto malinowa chmurka przepis

ciasto malinowa chmurka przepis

Malinowa chmurka to absolutny klasyk wśród ciast. Letnie połączenie malin, bezy i kremu kochają wszyscy. To sprawdzone ciasto na każdą okazję.

Malinowa chmurka – jak zrobić?

Od lat to ciasto wiedzie prym na rodzinnych spotkaniach. I nic w tym dziwnego, bo pyszne, lekkie ciasto łączy sobie to, co kochamy najbardziej: owoce, słodki krem i bezę. Delikatnie kwaśne maliny świetnie równoważą słodycz ciasta.

Nazwa wzięła się od bezowej, górnej warstwy ciasta, które przypomina delikatną chmurkę. To pyszne połączenie różnych tekstur, konsystencji i smaków. Wbrew pozorom, przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy sprawdzony przepis- a taki właśnie mamy. Od lat wykorzystuję go podczas każdej okazji i nie ma już w mojej rodzinie przyjęć bez malinowej chmurki.

W przygotowaniu pomógł nam blender marki Philips.

Pierwsza malinowa chmurka

Skąd wzięło się ciasto malinowa chmurka? Mówi się, że pomysłodawczynią była pani Agata Śliż, założycielka jednej z podkarpackich cukierni. Przez lata prężnie rozwijała swój biznes, a malinową chmurkę stworzyła wspólnie z córką. Przez lata przepis ewoluował i pojawiał się nie tylko w cukierniach. Nic w tym dziwnego, bo ciasto jest pyszne i bardzo efektowne.

Składniki na ciasto malinowa chmurka

Ciasto kruche

  • 60 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 7 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki

Malinowa wkładka

  • 400 g malin
  • 2 galaretki malinowe

Serowa warstwa

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • galaretka krystaliczna

Beza z migdałami

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 garście migdałów w płatkach

Ciasto malinowa chmurka krok po kroku

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Jest ono łatwiejsze niż biszkopt, a sam przepis na nie możesz wykorzystać również podczas przygotowania innych wypieków. W dużej misce połącz ze sobą żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub wanilinowy, masło i mąkę. Przy pomocy rąk ugnieć ciasto i przenieś do tortownicy.
Piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Beza

Czas przygotować bezę. Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę. My zrobiliśmy to przy pomocy blendera.Kiedy piana będzie sztywna- dodawaj partiami cukier, cały czas miksując, żeby rozpuścił się w jajkach. Dodaj również mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj. Proces ubijania bezy jest dość długi i może trwać łącznie nawet kilkanaście minut.
Ubitą pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj w okrąg o średnicy podobnej do kruchego spodu. Posyp płatkami migdałów.
Piecz przez 70 minut w 140 stopniach Celsjusza.

Warstwa malinowa

Kiedy beza piecze się- przygotuj część malinową. Na upieczony spód z ciasta kruchego wyłóż maliny (rozmrożone i odsączone z wody lub świeże), wylej na nie galaretką malinową i wstaw do lodówki. Malinową chmurkę możesz też trochę modyfikować- zmieniając maliny na wiśnie czy borówki. Będzie równie smaczna 🙂
Spód z malinową galaretką schowaj do lodówki, żeby masa stężała.

Krem z mascarpone

Przejdź do przygotowania kremu z mascarpone. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj łyżkami mascarpone, cały czas mieszając. Po chwili dodaj galaretkę krystaliczną. Masę przełóż na galaretkę malinową i wstaw do lodówki.

Ciasto malinowa chmurka

Upieczoną i przestudzoną bezę połóż na schłodzone ciasto. I gotowe- pyszna malinowa chmurka czeka na zjedzenie.
Smacznego!

ciasto malinowa chmurka przepis


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×