PrzepisProste i pyszne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i migdałami

Proste i pyszne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i migdałami

Proste i pyszne ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i migdałami
Ewa
18.11.2022 14:53, aktualizacja: 02.02.2023 13:20

Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe z najlepszym kremem śmietankowym z serka i cukru pudru. Stworzone na jesienne i zimowe wieczory.

Przepis na szybkie ciasto

Nie wyobrażamy sobie jesieni i zimy bez pysznego ciasta marchewkowego. Ten hitowy przepis powtarzamy nawet kilka razy w miesiącu- nasi bliscy nie mają go w ogóle dość. Marchewki nadają nie tylko piękny kolor, ale również słodki smak całej masie. To prosty i tani wypiek, który idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty lub gorącego kakao. Słodki smak ciasta podkreśla dodatkowo krem na bazie masła, cukru pudru oraz serka śmietankowego.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto z marchewki zrobisz w mniej niż godzinę, wliczając w to proces pieczenia. W przygotowaniu pomógł nam Philips Ovi Smart XXL.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 80 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 ml oleju roślinnego

Krem:

  • 100 g masła miękkiego
  • 270 g serka śmietankowego
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Dodatki:

  • 40 g prażonych płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Nam pomogła w tym wyciskarka wolnoobrotowa Philips- dzięki niej uzyskaliśmy zarówno wiórki marchewki, jak i pyszny, świeży sok marchewkowy.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Jajka wbij do miski i ubij z cukrem. Następnie wlej porcjami olej roślinny, cały czas miksując. Dosyp mąkę pszenną oraz zmielone orzechy włoskie i wyciśnięta marchewkę. Wymieszaj masę łyżką.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Powstałą masę przelej do formy z Ovi Smart marki Philips. Formę wysmaruj wcześniej masłem lub margaryną. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności

W międzyczasie przygotuj krem. Do miski przełóż serek śmietankowy, miękkie masło i cukier puder. Połącz składniki przy pomocy miksera. Powstały krem rozprowadź na powierzchni wystudzonego ciasta marchewkowego.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności

Następnie udekoruj całość podprażonymi płatkami migdałów. Prażenie wydobywa więcej smaku i aromatu z orzechów. Gotowe ciasto podaj swoim bliskim. Proste, szybkie i smaczne wypieki to coś, co uwielbiamy.

Smacznego!

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także