PrzepisCiasto z płynną czekoladą. Tak pyszne, że trudno się oprzeć

Ciasto z płynną czekoladą. Tak pyszne, że trudno się oprzeć

Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności
Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności
Ewa
03.06.2023 15:02, aktualizacja: 08.08.2023 12:29

Ciasto marchewkowe z płynną czekoladą to przepis na deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Proste, pyszne i efektowne.

Deser idealny zdecydowanie powinien zawierać porządną dawkę czekolady i słodyczy. Ten przepis jest po prostu idealny: miękkie ciasto skrywa delikatnie płynne wnętrze. Całość wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, które większość z nas ma w swojej domowej spiżarni. Wystarczy kilka minut przygotowania, niespełna pół godziny w piekarniku, a na naszym stole ląduje pyszne ciasto z czekoladowym wnętrzem. Moi bliscy przepadają za tym przepisem, a ja uwielbiam go robić, bo naprawdę mało jest przy nim pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z płynnym wnętrzem

Składniki:

         
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

1. Do kielicha blendera wlewam jajka, olej, cukier oraz startą marchewkę i miksuję.

2. Masę przelewam do miski. Dodaję do niej proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną i dokładnie mieszam. Mąkę dodaję w dwóch partiach, aby ułatwić sobie łączenie składników.

Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności
Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności

3. Powstałą masę przelewam do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam odrobinę masy. Papier zabezpieczam klipsami do papieru, dzięki czemu nie zawija się i nie zatapia w wylewanym do blaszki cieście. Ten trik naprawdę ułatwia pracę.

Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności
Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności

4. Na środku ciasta wykładam całą tabliczkę czekolady i przykrywam ją odłożoną częścią masy. Wyrównuję powierzchnię i wkładam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności
Ciasto z płynną czekoladą- Pyszności

5. Upieczone ciasto dzielę na porcje i przekładam na talerz. Dekoruję czekoladowym dropsami lub startą czekoladą i gotowe.Smacznego!

Ciasto z płynnym środkiem- Pyszności
Ciasto z płynnym środkiem- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także