Ciasto Motylek z owocami i kremem na bazie serka mascarpone

Ciasto motylek z owocami - Pyszności

Idealny deser oprócz walorów smakowych, powinien odznaczać się również pięknym wyglądem. Takie właśnie jest prześliczne ciasto Motylek z owocami, które aż szkoda jeść. Stanowi wspaniałą propozycję na wakacyjny deser. Jeśli masz ochotę przygotować to fantastyczne ciasto, poniżej podajemy jak to zrobić. 

Urocze ciasto w kształcie motyla to wspaniały pomysł na wakacyjny deser. Deser skrywa w sobie kruche ciasto i rozpływający się w ustach krem. Poza tym został on udekorowany pysznymi owocami, które wspaniale wzbogacają jego wartość odżywczą. Proces przygotowania ciasta nie jest skomplikowany. Dzięki temu każdy może go zrobić z łatwością.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:

Ciasto Motylek – składniki

2 jajka
160 g cukru
80 g miodu
100 g masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli

Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru

owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do miski wybij jajka, a następnie wsyp cukier. Całość ubij na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po kolei: roztopione masło, miód i mąkę. Na końcu wsyp sodę oraz sól. Gotowe ciasto powinno odznaczać się jednolitą konsystencją.

"<yoastmark

Ciasto Motylek – Pyszności

Gotowe ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrób je dłońmi. Następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki, aż się schłodzi. W kolejnym kroku wyjmij ciasto z lodówki.

Ciasto Motylek - Pyszności

Ciasto Motylek – Pyszności

Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj oddzielnie. Przyłóż do ciasta szablon w kształcie motylka. Wytnij w cieście kształt za pomocą ostrego noża. Pamiętaj, aby zachować niewielki odstęp od krawędzi szablonu – ciasto w piekarniku się nieco skurczy. Ciasto ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz je w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Ciasto Motylek - Pyszności

Ciasto Motylek – Pyszności

Zacznij ubijać śmietankę. W związku z tym użyj do tego blendera Onthego marki Philips. Dzięki niemu masa wyjdzie idealnie kremowa i lekka. Nie przerywając ubijania, dodaj do śmietanki cukier puder. Na końcu połącz ubitą śmietankę z serkiem mascarpone.

Ciasto Motylek - Pyszności

Ciasto Motylek – Pyszności

Na pierwszy upieczony spód nałóż krem – szprycuj go za pomocą rękawa cukierniczego. Następnie przykryj całość drugim spodem w kształcie motylka – udekoruj go kremem i ulubionymi owocami.

Ciasto Motylek – Pyszności

Deser wspaniale smakuje z dodatkiem takich owoców jak kiwi, truskawki, borówki czy mandarynki.

ciasto motylek

Ciasto Motylek – Pyszności

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×