Ciasto pszczółka to od lat hit każdego przyjęcia. Podajemy sprawdzony przepis, który olśni także twoich gości

Ciasto pszczółka to jeden z deserów, na widok którego słychać tylko okrzyki zachwytu. I nic w tym dziwnego, bo to warstwowe ciasto prezentuje się po prostu niesamowicie.

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak zaskoczyć swoich gości wyjątkowym deserem- ciasto pszczółka sprawdzi się idealnie. Urocza i prosta dekoracja z brzoskwiń przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Ten deser będzie pyszną dekoracją stołu na imprezę, spotkanie rodzinne czy przyjęcie urodzinowe. Takiego ciasta nie powstydziłby się nawet zawodowy cukiernik, a co najważniejsze- nie potrzebujesz specjalnych sprzętów ani masy cukrowej, aby stworzyć jadalną pszczółkę.

Zobacz przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:

 

Ciasto pszczółka- składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao

Krem budyniowy:
200 g masła miękkiego
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
3 szklanki mleka – 1 szklanka połączona z cukrem i budyniem, pozostałe 2 szklanki w rondelku

Mus brzoskwiniowy:
12 sztuk brzoskwiń w syropie
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
3 galaretki brzoskwiniowe

Pszczółki:
9 sztuk brzoskwiń w syropie
50 g białej czekolady
70 g gorzkiej czekolady
Płatki migdałów

Przepis na wyjątkowe ciasto warstwowe

Oddziel żółtka od białej. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie do ubitej piany stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując.

Ciasto pszczółka- Pyszności

Ciasto pszczółka- Pyszności

Do ubitych jajek dosypuj stopniowo mąkę oraz kakao. Powstałą masę kakaową przelej do kwadratowej lub prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto jest już suche w środku.

Ciasto pszczółka- Pyszności

Ciasto pszczółka- Pyszności

Przejdź do przygotowania masy budyniowej. Do szklanki mleka dodaj cukier i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj, żeby składniki się rozpuściły i żeby nie było grudek.  Pozostałe mleko podgrzej w garnuszku. Gdy będzie już gorące- wlej mleko z proszkiem budyniowym i energicznie wymieszaj. Gotuj całość aż budyń zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu! Odstaw masę do wystudzenia.

Budyń- Pyszności

Budyń- Pyszności

Kiedy masa budyniowa się studzi- przygotuj mus owocowy. Brzoskwinie wraz z częścią syropu umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ją do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu aż odparuje część wody. Następnie dosyp galaretkę brzoskwiniową i dobrze wymieszaj.

Mus brzoskiwiniowy- Pyszności

Miękkie masło połącz przy pomocy miksera z wystudzonym budyniem. Upieczony biszkopt podziel na dwa blaty. Rozprowadź masę na pierwszej części biszkoptu i przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto pszczółka- Pyszności

Ciasto pszczółka- Pyszności

Następnie wylej na biszkopt przygotowany mus brzoskwiniowy. Rozprowadź go po powierzchni ciasta i wstaw ponownie do lodówki na 3 godziny. W tym czasie mus z galaretką powinien stężeć, a wszystkie warstwy się „przegryzą”.

Ciasto pszczółka- Pyszności

Ciasto pszczółka- Pyszności

Teraz najprzyjemniejsza część- dekorowanie. Połówki brzoskwiń zamień w urocze pszczółki: przy pomocy białej czekolady i wykałaczki zrób oczy, a z rozpuszczonej ciemnej czekolady paski. Wbij płatki migdałów, które zastąpią czułki. Tak przygotowane pszczółki ułóż na schłodzonym cieście.
Smacznego!

Ciasto pszczółka- Pyszności

Ciasto pszczółka- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×