Czekoladowe ciasto szachownica z serowym nadzieniem. Przepis na ciasto poduszkowiec

Szachownica z nadzieniem – przepis na czekoladowe ciasto. Jak zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Słodkość to coś, czego nie możemy sobie odmówić. Sernik i ciasto czekoladowe przygotowujemy w naszych domach najczęściej. Dziś postanowiliśmy połączyć ze sobą te dwa ciasta i stworzyć pyszną szachownicę.

Ciasto szachownica – przepis

Jak zrobić ciasto szachownicę? Swoją nazwę ciasto zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi, który upodabnia je do szachownicy. Warstwy pysznego ciasta czekoladowego przenikają się z fantastyczną masą serową. Takie urozmaicenie prostego murzynka sprawi, że Twoi goście natychmiast będą prosić o przepis!

Ciasto to można znaleźć również pod nazwą „poduszkowiec”. Wilgotne ciasto zyskuje jeszcze więcej smaku dzięki prostemu dodatkowi twarogu. Największą zaletą jest jednak to, że jest proste do zrobienia- potrzebujesz tylko 20 minut, żeby stworzyć słodkie dzieło. Serowa paski wyglądają pięknie po upieczeniu i są pyszną dekoracją całego ciasta.

Poduszkowiec – składniki do ciasta szachownica

Jakie składniki są potrzebne do ciasta szachownica – poduszkowiec? Sekretem dobrego ciasta wcale nie są wyszukane składniki i skomplikowane połączenia. Najczęściej to w prostocie jest siła, a to ciasto jest tego dowodem. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i prawdopodobnie masz je teraz w swojej szafce. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, żeby zabrać się za przygotowanie już teraz!

W przygotowania ciasta pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Część czekoladowa

  • 160 g mąki tortowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 80 ml oleju

Część serowa

  • 300 g twarogu
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis na szybkie ciasto szachownica

Przygotowanie ciasta szachownica (czas pieczenia) całości zajmie Ci niecałe 20 minut. Zacznij od masy serowej. W misce umieść twaróg półtłusty. Możesz użyć też twarogu sernikowego z wiaderka- wybierz taką opcję, jaką lubisz najbardziej. Do twarogu dodaj śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną i całość połączy przy pomocy blendera na gładką masę.

Następnie przejdź do masy czekoladowej. W misce umieść 4 jaja i cukier i zamień je w gładką, jasną masę. Możesz użyć miksera, blendera lub kuchennej rózgi. Następnie dodaj do środka przesianą przez sitko mąkę. Dzięki temu zabiegowi do ciasta dostanie się z mąką więcej powietrza i będzie bardziej puszyste. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi, żeby składniki się połączyły. Następnie dodaj olej i ponownie wymieszaj.

Czas zabierać się powoli za pieczenie. Przygotuj tortownicę lub kwadratową blaszkę. Wysmaruj jej spód i brzegi tłuszczem (margaryną lub masłem) i przełóż do środka czekoladową masę.

Teraz przejdź do jasnej, twarogowej masy. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i utwórz na powierzchni czekoladowego ciasta jasną kratkę.

Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Kiedy ciasto przestygnie- udekoruj je cukrem pudrem. Nie rób tego jednak, gdyc ciasto jest ciepłe- cały cukier się wtedy rozpuści.

Przepis WIDEO na ciasto znajdziesz na naszym kanale YouTube: 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×