Ciasto z herbatnikami bez pieczenia. Torcik z ciasteczek

Prosty przepis na ciasto z herbatnikami bez pieczenia. Pyszny krem z mascarpone, kajmak i chrupiące orzechy to najlepsze  połączenie, jakie znam. Przepis na ciasto bez piekarnika.

Ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy. Dają dużo możliwości i potrafią zaskakiwać. Spód z ciasta kruchego lub biszkoptu najczęściej zastępowany jest przez pokruszone ciastka, herbatniki lub biszkopty. W dzisiejszym przepisie przygotowaliśmy ciasto z herbatników. Dzięki swojemu kształtowi z powodzeniem sprawdzi się jako ciasto.

Jak zrobić ciasto z herbatnikami bez pieczenia? Jakie składniki są potrzebne? Przepis i wykonanie krok po kroku poniżej.

Przepis na torcik z herbatników bez pieczenia – wideo

W przygotowaniu ciasta pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Ciasto z herbatnikami bez pieczenia – składniki

  • 1 litr schłodzonej śmietanki 36%
  • 400 g kajmaku
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 250 g herbatników
  • 750 g serka mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej-posiekanej
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich

Przepis na ciasto z herbatnikami bez pieczenia

Do miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubij ją na sztywną pianę. Dodaj porcjami kajmak,  ciemne kakao i zmiksuj, aż składniki się połączą. Powstałą masą posmaruj herbatniki i ułóż je pionowo wokół rantu tortownicy, kremem do formy. Następnie posmaruj przy pomocy łopatki kuchennej lub łyżki herbatniki od wewnętrznej strony porcją kremu i „przyklej” kolejne ciastka. Powtarzaj czynność, aż wypełnisz całą tortownicę. Na wierzchu rozsmaruj jeszcze porcję kremu i schowaj nasze ciasto do lodówki.

ciasto bez pieczenia

Jak zrobić krem z mascarpone?

Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, przejdź do przygotowania kremu z mascarpone. Serek przełóż do miski, dodaj cukier puder i zmiksuj na gładką i puszystą masę. Rozsmaruj krem na powierzchni schłodzonego ciasta, pokrywając też jego brzegi. Przy pomocy robota kuchennego zmiel orzeszki ziemne na drobniejszą masę, czekoladę zetrzyj na tarce.

Startą czekoladą i kruszonymi orzeszkami udekoruj górę naszego tortu herbatnikowego. Świetnie sprawdzą się tutaj solone orzeszki – ich smak przełamie słodką masę.

Tort bez pieczenia, czyli ciasto z herbatnikami

Nasze ciasto z herbatnikami bez pieczenia jest już gotowe. Pamiętaj, żeby dobrze je schłodzić przed podaniem. Najlepiej jeśli spędzi w lodówce minimum 2 godziny. Dzięki temu krojenie będzie o wiele łatwiejsze. Dzięki swojemu kształtowi z powodzeniem zastąpi tort. Już nigdy więcej nie będziesz musiał stresować się pieczeniem biszkoptu.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×