PrzepisCiacho lepsze niż z cukierni. Zadowoli nawet wybredną teściową

Ciacho lepsze niż z cukierni. Zadowoli nawet wybredną teściową

Ciasto z rabarbarem i bezą - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mała Cukierenka
Ciasto z rabarbarem i bezą - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mała Cukierenka
28.05.2023 11:30, aktualizacja: 26.09.2023 12:06

Jak przygotować najlepsze ciasto? Odpowiedź na tak postawione pytanie, na pewno jest złożona. Jeśli zależy ci na tym, by osiągnąć mistrzowski poziom, postaw na to, co smaczne i łatwo dostępne. Przygotuj więc kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jest dużo lepsze niż z cukierni, a każdy, kto go spróbuje, będzie zachwycony. Poznaj najlepszy przepis!

Sezonowe polskie warzywa i owoce stwarzają wiele smacznych i wyjątkowych możliwości. Możesz z nich przygotować mnóstwo smakowitych dań i deserów. Jak dobrze wiesz, sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Warto go kupić i przygotować ciasto z rabarbarem i bezą. To świetna opcja na smaczny deser z rabarbarem. Chyba nie ma lepszego połączenia niż kruche ciasto, warstwa kwaskowego rabarbaru i krucha beza. Sięgnij po sprawdzoną recepturę i zaskocz swoich bliskich.

Dlaczego warto upiec ciasto z rabarbarem i bezą?

Zanim poznasz przepis na ciasto z rabarbarem i bezą, poznaj najważniejsze szczegóły, związane z tym rabarbarowym ciastem. Zapewniamy, że jest dużo lepsze niż z cukierni. Możesz je przygotować ze składników, które są bardzo łatwo dostępne. Pamiętaj, też, że rabarbar ma imponujące wartości odżywcze. Odznacza się on wysoką zawartością błonnika i ma mało kalorii. Dodatkowo rabarbar dostarcza witaminę K, witaminę C, witaminę A oraz minerały, takie jak wapń, potas i magnez. Witamina K jest ważna dla krzepnięcia krwi, a witamina C wspiera układ odpornościowy.

Krojenie ciasta z rabarbarem i bezą - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mała Cukierenka
Krojenie ciasta z rabarbarem i bezą - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mała Cukierenka

Samo przygotowanie ciasta z rabarbarem i bezą nie jest zbyt skomplikowane i możesz mieć pewność, że uda się za pierwszym razem. Czas przygotowanie takiego deseru z rabarbarem w roli głównej zajmuje około godziny. Sam proces należy podzielić na cztery etapy. Takie ciasto możesz podać na każdą okazję - na deser po obiedzie, do kawy, na rodzinne uroczystości. Aby pięknie prezentował się na talerzu, możesz wykorzystać jadalne kwiaty, które dodadzą temu deserowi kolorów.

Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą - sprawdzona receptura

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i bezą? To naprawdę proste. Poświęć godzinę i podziel przygotowanie ciasta na cztery etapy - wyrobienie kruchego ciasta, zrobienie nadzienia, przygotowanie bezy i pieczenie. Możesz być pewny tego, że uda się za pierwszym razem. Zatem, do dzieła!

Składniki na kruche ciasto:


  • kostka zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek.

Składniki na masę rabarbarową:

     
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 500 g rabarbaru
  • łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem i bezą do pieczenia - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mała Cukierenka
Przygotowanie ciasta z rabarbarem i bezą do pieczenia - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mała Cukierenka

Składniki na bezę:


  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

         
  1. Przesiej mąkę, dodaj do niej zimne masło i zagnieć ciasto. W następnej kolejności dodaj żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Uformuj gładkie ciasto w formie kulki i wstaw do lodówki.
  2. Umyj rabarbar, pokrój go w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj dżem truskawkowy i podgrzewaj do momentu, aż rabarbar stanie się miękki. Dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj przez około 2 minuty. Pamiętaj, by ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Zestaw garnek z ognia.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 10 minut.
  4. Ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Wlej sok z cytryny i ubijaj do momentu, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna.
  5. Wyjmij kruche ciasto z piekarnika i wyłóż na nie masę rabarbarową. Na sam wierzch wyłóż bezę.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Udekoruj, pokrój na porcje i podaj gościom. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także