NewsyTakiego ciasta wiśniowego świat jeszcze nie widział. Rosjanie są jednak zbyt doskonałymi piekarzami!

Takiego ciasta wiśniowego świat jeszcze nie widział. Rosjanie są jednak zbyt doskonałymi piekarzami!

Takiego ciasta wiśniowego świat jeszcze nie widział. Rosjanie są jednak zbyt doskonałymi piekarzami!
Frania
15.08.2015 17:55, aktualizacja: 18.09.2023 12:56

Podróże kształcą i dobrze wie o tym każdy z nas. Nie tylko poznajemy nowych ludzi, podziwiamy widoki czy przeżywamy niesamowite przygody. To także odkrywanie nowych smaków i kosztowanie potraw, o których wcześniej nigdy się nawet nie słyszało.

Tym razem zabieramy Was do Rosji i zaproponujemy Wam pyszne wiśniowe ciasto, które nie tylko wygląda magicznie, ale jest bardzo proste do wykonania i oczywiście nieziemsko smakuje.

Potrzebujesz:

- 500 g wiśni (bez pestek)

- 100 g cukru

- 200 g miękkiego masła

- 400 g mąki

- 250 g jogurtu

- 1 opakowanie proszku do pieczenia

- 1 paczka cukru wanilinowego

Ciasto:

Mąkę wrzuć do miski, dodaj odrobinę soli, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego i nie zapomnij także o maśle. Następnie mieszając dodaj jogurt. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Dodaj więcej mąki, jeśli poczujesz taką konieczność. Później rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i długość ok 30 cm. Pokrój je na paski o szerokości 7-8 cm.

Obraz

Do środka każdego paska ułóż blisko siebie wiśnie. Następnie posyp je cukrem i zawiń wszystko.

Obraz

Włóż 'kiełbaski' do natłuszczonej tortownicy (26 cm). Wsadź ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-40 minut.

Obraz

Na sam koniec wystarczy udekorować odrobiną cukru pudru i gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe, podać je gościom. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także