PrzepisCiasto Zemsta Teściowej na kruchym spodzie z bezą i wiśniami

Ciasto Zemsta Teściowej na kruchym spodzie z bezą i wiśniami

Ciasto Zemsta Teściowej na kruchym spodzie z bezą i wiśniami
Ewa
25.10.2022 17:34, aktualizacja: 16.10.2023 14:14

Pyszny deser z zabawną nazwą skradnie Twoje serce. Ciasto Zemsta Teściowej to połączenie kruchego ciasta, wiśni, kremu śmietankowego i bezy. Palce lizać!

Ciasto z wiśniami

Chociaż "Zemsta Teściowej" na pierwszy rzut oka wywołuje śmiech, to warto spróbować tego ciasta. Nietypowa nazwa pochodzi od "zemsty" jaką teściowa odbyć na synu: nie drylowała owoców do ciasta, przez co jedzenie było uciążliwe i kłopotliwe. W naszym przepisie jednak pestki usuwamy i nikomu jedzenia nie będziemy utrudniać.

Ciasto Zemsta Teściowej

Składniki:

Kruche ciasto:

        
  • 125 g masła
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka

Wiśnie

     
  • 680 g wiśni z kompotu
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 800 ml gorącej wody

Krem

     
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza:

      
  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • 40 g migdałów
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób w niej wgłębienie i dodaj do środka jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz miękkie masło. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj porcjami cukier, cały czas mieszając. Powstałą pianę przełóż do blaszki 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posyp płatkami migdałów. Bezę piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Galaretkę wiśniową rozpuść we wrzątku. Dodaj do niej wydrylowane wiśnie z zalewy lub kompotu i odstaw do wystudzenia.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Ciasto kruche przełóż do blaszki 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami mascarpone. Na upieczony i wystudzony spód wylej tężejącą galaretkę z wiśniami i wstaw do lodówki. Gdy galaretka w pełni zastygnie- wyłóż ubitą śmietankę z mascarpone.

Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności
Ciasto Zemsta Teściowej- Pyszności

Przykryj całość upieczoną bezą z migdałami i gotowe. Podziel ciasto na porcje i obserwuj, jak Twoi bliscy zajadają się ze smakiem.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także