10 ciekawostek na temat jedzenia, którymi zabłyśniesz na każdej imprezie
Okazuje się, że nawet zwykłe produkty mogą być dla nas niespodzianką. Czym różni się cola od pepsi? Jak dawniej wyglądało jedzenie i czy osoby z nietolerancją laktozy mogą jeść ser? Odpowiedzi mogą być naprawdę zaskakujące. Świat jest pełen niespodzianek! Oto 10 ciekawostek na temat jedzenia, którymi zabłyśniesz na każdej imprezie.
Ciekawostki, którymi zabłyśniesz na imprezie- w końcu nigdy nie znasz dnia ani godziny, kiedy przyda Ci się ta wiedza ;)
#1 Coca-Cola i Pepsi różnią się tylko jednym składnikiem
To nieco ogranicza odwieczną rywalizację fanów dwóch napojów. Pepsi w swoim składzie zawiera kwasek cytrynowy, którego nie ma w Coca Coli. Ta różnica jest praktycznie niewyczuwalna dla większości osób. Składy są zatem łudząco podobne, jednak każdy z koncernów ma swoje własne, idealne proporcje. Z tego też powodu wiele osób mówi, że Pepsi smakuje lepiej, bo ma więcej cukru i kofeiny. Coca Cola jest mniej słodka, ale za to mocniej bąbelkująca.
#2 Tak właśnie wygląda plantacja żurawiny
W Polsce jest to mało popularny biznes ze względu na klimat i specyficzne wymagania glebowe. Pierwsze zbiory pojawiają się średnio po 3 latach od założenia uprawy, co zniechęca plantatorów do zakładania nowych firm. Plantację trzeba zalać wodą i otrząsać owoce z krzewinek.
#3 Ze wszystkich alkoholi to czerwone wino sprawia, że czujesz się najbardziej senny
Przeprowadzono badania, które sprawdzały wpływ poszczególnych alkoholi na zachowanie i emocje. Czerwone wino ma działanie przede wszystkim relaksujące i nasenne. 60% przepadanych uczestników potwierdziło, że po wypiciu wina zachciało im się spać. O wiele rzadziej za to stajemy się agresywni po jego wypiciu (2,6%).
#4 Wnętrze Kit Katów to… połamane Kit Katy
Trochę taki batonowy kanibalizm, prawda? Kit Katy, które zostaną uszkodzone podczas produkcji trafiają ponownie na taśmę i stają się nadzieniem. Nam to się podoba- zdecydowanie obniża to straty, marnuje się mniej jedzenia i jednocześnie generuje mniejsze odpady.
#5 Ziemniaki w głównej mierze to woda
Ziemniaki składają się nawet w 80% z wody. Wciąż krąży mit, że są to bardzo kaloryczne warzywa. Nic bardziej mylnego- ich kaloryczność podbijamy my sami, zalewając je często tłuszczem lub sosem. Nie takie złe ziemniaki, jaki o nich mówią.
#6 Chińskich ciasteczek z wróżbą nie znajdziesz w Chinach
Błędnie przypisuje się im chińskie korzenie. Z badań historyków wynika, że pierwsze ciasteczka wypiekano w małej piekarni koło japońskiego Kioto. Na zachód przywędrowały wraz z pierwszymi emigrantami z Japonii i dopiero wtedy poznali je Chińczycy.
#7 Parmezan zawiera znikomą ilość laktozy
Mało tego- znikomą zawartość ma też cheddar, gouda czy brie. Z tego powodu osoby, które mają problemu z nietolerancją laktozy czasem mogą skusić się na te sery. Pamiętaj jednak, że wszystko zależy od naszego organizmu.
Parmezan jest serem długodojrzewającym, podobnie jak dziuras czy pecorino romano. Fermentujące bakterie rozkładają laktozę, dzięki czemu ser ma jej naprawdę znikomą ilość.
#8 Wyrośnięcie zajmuje ananasom nawet 2 lata
Zdecydowanie nie jest to owoc dla niecierpliwych. W warunkach szklarniowych pierwsze owoce pojawiają się po 24 miesiącach. Szczęśliwi mieszkańcy Ameryki Południowej, czyli naturalnego obszaru występowania ananasów, mają jednak lepiej: wystarczy pół roku.
#9 Mleko pomaga przy radzeniu sobie z ostrym jedzeniem, bo kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach
To wszystko dzięki temu, że mleko ma w sobie tłuszcz, a kapsaicyna (odpowiedzialna za ostrość) rozpuszcza się właśnie w tłuszczach
#10 Banany wyglądały kiedyś zupełnie inaczej
Miały gruby, twardy miąższ i duże nasiona. Zdecydowanie nie zachęcały do jedzenia.
Obejrzyj także nasz kultowy filmik z trikami kulinarnymi dostępny na naszym kanale YouTube: