PoradyCiemna plamka w jajku obrzydza wiele osób. Czy można zjeść je bez obaw?

Ciemna plamka w jajku obrzydza wiele osób. Czy można zjeść je bez obaw?

Ciemna plamka w jajku obrzydza wiele osób. Czy można zjeść je bez obaw?
Ewa
17.09.2020 17:32, aktualizacja: 17.09.2020 23:26

Ocena świeżości jajka nie jest tak łatwym tematem. Często dopiero po rozbiciu skorupki okazuje się, że nadaje się ono jedynie do kosza. Jeśli jednak w środku znajdziesz krwistą plamkę- powstrzymaj się od wyrzucenia.

Obraz

Wiele osób uważa, że to zarodek

Wiele osób wychodzi z błędnego założenia, że krwista plamka w jajku to zarodek. Nic bardziej mylnego.
Nie dyskwalifikuje to jajek do sprzedaży, co tym samym świadczy o tym, że nie jest to szkodliwe dla zdrowia. Zresztą, nie można nawet stwierdzić obecności tej plamki w jajku bez jego wcześniejszego rozbicia.

Kolor plamki jest podpowiedzią

Skoro nie jest zarodkiem to czym? Czerwona lub brunatna plamka to po prostu zakrzepnięta krew. Jeśli plamka można znajduje w bliskiej odległości od żółtka, do krwawienia doszło prawdopodobnie wtedy, gdy komórka jajowa została uwolniona z pęcherzyka.
Powstawanie takich plamek jest dość rzadkie. Szacuje się, że jedynie 1-2% jaj będzie ją miało.

Obraz

Zadbaj o swoje kury

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem przydomowego kurnika i zdarza Ci się, że w swoich jajkach znajdujesz takie plamy: przyjrzyj się diecie swoich kur. Pojawienie się skrzepów świadczy o niedoborach witamin A i D lub o stresie.

Czy można je zjeść?

Jeśli rozbijesz jajko i znajdziesz w nim taką plamkę, możesz spróbować ją wyciągnąć. Jeśli jednak nie zdążysz tego zrobić- nie martw się. Bez obaw możesz je zjeść.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także