Ciemna plamka w jajku obrzydza wiele osób. Czy można zjeść je bez obaw?

Ocena świeżości jajka nie jest tak łatwym tematem. Często dopiero po rozbiciu skorupki okazuje się, że nadaje się ono jedynie do kosza. Jeśli jednak w środku znajdziesz krwistą plamkę- powstrzymaj się od wyrzucenia.


Wiele osób uważa, że to zarodek
Wiele osób wychodzi z błędnego założenia, że krwista plamka w jajku to zarodek. Nic bardziej mylnego.
Nie dyskwalifikuje to jajek do sprzedaży, co tym samym świadczy o tym, że nie jest to szkodliwe dla zdrowia. Zresztą, nie można nawet stwierdzić obecności tej plamki w jajku bez jego wcześniejszego rozbicia.




Kolor plamki jest podpowiedzią
Skoro nie jest zarodkiem to czym? Czerwona lub brunatna plamka to po prostu zakrzepnięta krew. Jeśli plamka można znajduje w bliskiej odległości od żółtka, do krwawienia doszło prawdopodobnie wtedy, gdy komórka jajowa została uwolniona z pęcherzyka.
Powstawanie takich plamek jest dość rzadkie. Szacuje się, że jedynie 1-2% jaj będzie ją miało.



Zadbaj o swoje kury
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem przydomowego kurnika i zdarza Ci się, że w swoich jajkach znajdujesz takie plamy: przyjrzyj się diecie swoich kur. Pojawienie się skrzepów świadczy o niedoborach witamin A i D lub o stresie.


Czy można je zjeść?
Jeśli rozbijesz jajko i znajdziesz w nim taką plamkę, możesz spróbować ją wyciągnąć. Jeśli jednak nie zdążysz tego zrobić- nie martw się. Bez obaw możesz je zjeść.


Komentarze