Już nigdy więcej nie przyrządzisz jajek w tradycyjny sposób! Ten przepis je przebije!

Choć to danie wygląda jak z najlepszej restauracji, możesz zrobić je samodzielnie w domowym zaciszu, bez zbędnego wysiłku! Ten trend jakiś czas temu pojawił się w sieci i ludzie z całego świata pod hashtagiem #cloudeggs dodają zdjęcia tego właśnie dania.

O czym mowa? Czym jest jajko na chmurce?

Już na pierwszy rzut oka można wpaść na to, że chodzi o rozdzielenie żółtka od białka. To jest jest kulminacyjny punkt, od którego zależy tak naprawdę efekt końcowy.

Przeróżne wariacje!

Oczywiście nie musicie ściśle opierać się na samym jajku – po kilku dniach mogłoby się to znudzić. Jest wachlarz możliwości, z których śmiało można skorzystać. Dodać można do tego bekon, ser, szynkę, a nawet pieczarki. Eksperymentujcie!

Jak się do tego zabrać?

  1. Oddziel żółtko od białka
  2. Ubij białko tak, aby było puszyste
  3. Dodaj składniki, na które masz ochotę (opcjonalnie)
  4. Przełóż białka na blachę, tworząc tzw. gniazda. Do środka wlej żółtka
  5. Do rozgrzanego do 180 °C piekarnika włóż na 6-8 minut jajka
  6. Po wyciągnięciu możesz posypać je serem

Kto już nabrał ochoty na taką przekąskę?

Post udostępniony przez P R (@rnpupu)

Takie podanie jajek może zdziała cuda w sytuacji, gdy Twoje dziecko jest niejadkiem. Jaki maluch nie byłby zachwycony czymś podanym na puszystej chmurce?

Nie musicie ograniczać się do samych jajek podanych na talerzu. Możecie położyć ja na bagietce, włożyć do hamburgera lub zrobić z nich danie główne po dodaniu składników. Może jakieś mięso? Może warzywa?

Post udostępniony przez @kippico

Jak widać, każdy interpretuje jajko na chmurce na swój sposób.

Jakie Wy macie pomysł na tę potrawę? Może wpadliście na coś, czym podzielibyście się z nami w komentarzach? Czekamy na szalone propozycje 🙂


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×