×

6 zachowań klientów, które denerwują kelnerów. Świadczą o złym wychowaniu!

Czasy „klient nasz Pan” odchodzą w zapomniane. Gościnność to coś, w co bardzo chętnie inwestują restauratorzy. Są jednak sytuacje, które potrafią zmyć uśmiech z twarzy nawet najlepszego kelnera.

#1 Grubość portfela nie daje prawa do bycia burakiem

Jeśli na kuchni nie ma danego produktu, to go nie ma. Odgrażanie się i bycie nieuprzejmym na pewno w tym nie pomoże.
Przychodzisz do restauracji i czujesz się jak pan i władca? Rzucasz irracjonalne żądania, grymasisz i narzekasz? Na pewno poczekasz dłużej.

Freepik

#2 Rabat? Stolica Maroko!

Nie ma nic złego w pytaniu o to, czy są dostępne jakieś promocje oraz rabaty. W wielu miejscach prowadzi się oferty lunchowe, tańsze zestawy, dania dnia, czy inne akcje.
„A jakiś rabacik, hehe?” działa jak płachta na byka. Proszenie o zniżkę, bo „przecież zamówiłem aż 4 porcje frytek” spowoduje, co najwyżej, uniesienie brwi u kelnera.
„A ja znam szefa”– podejrzewamy, że pracownik restauracji również.
Po prostu nic nie mów, nie targuj się.

#3 Kultury nie zostawiamy za drzwiami

Wszyscy pracownicy gastro, których pytaliśmy byli zgodni: nie ma nic bardziej irytującego, i jednocześnie występującego po prostu nagminnie, niż brak „dzień dobry”. I bynajmniej mamy na myśli radosny krzyk od progu drzwi. Niestety, niektórych nawet przerasta odpowiedzenie na życzliwe przywitanie kelnera.
No cóż, jedni zostawiają w domu włączone żelazko, inni kulturę.

źródło: positiveharing

#4 Zadbaj o swoją pociechę

Nie wszystkie miejsca są „child friendly”. Postaraj się nie zabierać swojej pociechy tam, gdzie może przeszkadzać innym- wieczorne wyjście do restauracji na pewno lepiej wypadnie we dwoje.
Biegające dzieci to zmora kelnerów. Rodzice często nie zwracają uwagi na to, co wyprawiają maluchy. A w malcach włączają się małe diabełki, które dają niesamowitą siłę. Jak ją rozładować? Biegając między nogami kelnera, który roznosi tace z jedzeniem.
Zadbaj nie tylko o komfort, ale i o bezpieczeństwo, bo oblanie gorącą zupą może być naprawdę niebezpieczne.

realsimple.com

#5 Zerknij na zegarek

Jeśli restauracja jest otwarta do 21:00 to nie przychodź o 20:55 i nie zamawiaj wtedy całej karty. Szanuj czas i pracę innych.
„Tylko małe piwo” niczego nie zmienia. Jeśli jest zamknięte, to jest zamknięte, koniec.
Krzesła na stołach nie stoją bez powodu.

#6 Kto pyta- nie błądzi

Jeśli nie znasz jakiegoś składnika – pytaj śmiało. Nie egzaminuj jednak kelnera, bo tracisz tylko swój i jego czas. Przy okazji wzbudzasz nienawiść stolików wokół Ciebie, które również czekają na obsługę. Popisywanie się jest niesmaczne.

Pamiętaj, że będąc zwyczajnie uprzejmym możesz naprawdę wiele zyskać. O nic więcej tak naprawdę nie chodzi, a jedynie o kulturę.

via Giphy
 

Wybrane dla Ciebie

10 rzeczy, o który warto pamiętać podczas wizyty w restauracji. Przydadzą się nie tylko w czasie obostrzeń

Już niedługo restauracje otworzą swoje ogródki. Mamy nadzieję, że to krok w kierunku do otwarcia całych lokali. Podczas swojej wizyty warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. #1 Jak podzielić rachunek Jeśli chcesz podzielić rachunek- zgłoś to wcześniej kelnerowi. Nie stanowi to najmniejszego problemu, o ile kelner będzie o tym poinformowany wcześniej. Wszystko na spokojnie zliczy […]

10 niepisanych praw, którymi rządzą się restauracje na całym świecie. To wiele wyjaśnia!

Wizyta w restauracji to coś, czego szczególnie brakuje nam w czasie pandemii. Restauracje na stałe wpisały się w nasze życie, ale wciąż pojawiają się pytania, które pozostają owiane lekką tajemnicą. #1 Dlaczego kelnerzy nie przepadają za dzieleniem rachunków? Tak naprawdę nie stanowi to dla nich żadnego problemu, pod warunkiem, że zakomunikujesz to wcześniej, nie w […]

11 pozornie drobnych rzeczy, które potrafią porządnie zirytować każdego kelnera

Praca z ludźmi to zawsze spore wyzwanie. A jeśli dorzucimy jeszcze to, że najczęściej są głodni, to jeszcze bardziej trzeba docenić kelnerów. Są jednak małe rzeczy, które potrafią wyprowadzić z równowagi nawet największego stoika. #1 Traktowanie obsługi jak opiekunek Niestety, zdarza się, że klienci zapominają o tym, że mają ze sobą dzieci. W efekcie te […]

11 zasad savoir-vivre przy stole. Znając je nie narobisz sobie wstydu

Odpowiednie zachowanie przy stole to podstawa. Żeby wypaść kulturalnie i z klasą w towarzystwie wystarczy przestrzegać kilku zasad. #1 Nie grzeb w zębach przy stole Resztki jedzenia, które utknęły między zębami, mogą być naprawdę irytujące. Nie wyciągaj ich jednak przy stole, ponieważ jest to zwyczajnie niegrzecznie. Spróbuj delikatnie przepłukać usta wodą lub przeproś towarzystwo i […]

zamknij