NewsyBudzi niepokój. Niewiele osób wie, co oznacza czerwona plamka w jajku

Budzi niepokój. Niewiele osób wie, co oznacza czerwona plamka w jajku

Czerwona plamka w żółtku jajka nie oznacza, że jest w nim zarodek - Pyszności; Fot. Canva
Czerwona plamka w żółtku jajka nie oznacza, że jest w nim zarodek - Pyszności; Fot. Canva
29.03.2023 08:37

Ciemna plamka na żółtku jest zarodkiem? Nic bardziej mylnego, to często powielany mit. Taka czerwona kropka pojawić się może także w jajku niezapłodnionym i w zupełności jest czymś naturalnym. Co więc oznacza? Czy jajka z czerwonymi plamkami pochodzą od niezdrowych kur i powinny zostać wyrzucone? Jak sprawdzić, czy jajko nadaje się do spożycia? Więcej informacji na ten temat znajdziecie poniżej.

Czerwona plamka na żółtku nie kojarzy się dobrze i dla wielu to powód do wyrzucenia jajka. Wbrew powszechnemu przekonaniu plamka krwi na żółtku nie jest zarodkiem, a pękniętym naczynkiem krwionośnym. Tym samym nie ma powodów, by sądzić, że takie jajko nie nadaje się do spożycia. Możne je przygotować bez obaw, nie trzeba też usuwać plamki krwi przed zjedzeniem. Chcąc uchronić się przed nieświeżym bądź zepsutym jajkiem, zwróć uwagę na inne jego cechy.

Co oznacza czerwona plamka na żółtku jajka?

Czerwona plamka w jajku jest całkowicie naturalnym zjawiskiem. Potwierdza to Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Centrum Bezpieczeństwa Jaj tłumacząc, że spożycie takiego jajka w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu. Plamka ta to faktycznie krew, jednakże nie jest - jak wielu obawia się - zarodkiem. Czerwona plamka na żółtku pojawia się, kiedy dojdzie do pęknięcia naczynia krwionośnego w jajniku bądź jajowodzie kury. Dochodzi do tego zazwyczaj na początku bądź u schyłku ich dojrzałości płciowej kury.

Jajka przed wprowadzeniem do sprzedaży prześwietla się i odrzuca te z jakimikolwiek nieprawidłowościami. Na rynek trafia więc bardzo mało jajek z czerwonymi plamkami. Jeśli jednak tobie trafi się żółtko z pękniętym naczynkiem, wiedz, że możesz zjeść je bez obaw. Wyrzuć jednak takie, którego białko jest zabarwione na różowo, zielono lub czerwono. Może to oznaczać, że jajko zawiera bakterie przyspieszające psucie się, które mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Oddzielanie żółtka od białka - Pyszności; Foto: Canva.com
Oddzielanie żółtka od białka - Pyszności; Foto: Canva.com

Kiedy jajko nie nadaje się do zjedzenia?

Im więcej powietrza kryje się pod skorupką jajka, tym jego świeżość jest bardziej wątpliwa. Najprościej sprawdzić to, zanurzając jajko w wodzie. Jeśli jest świeże, zostanie na dnie, a kiedy ma już kilkanaście dni, ustawi się w wodzie pionowo (takie również możesz zjeść bez obaw). Natomiast w przypadku, gdy jajko wypływa na powierzchnię, najpewniej oznacza to, że wypełnione jest powietrzem i nie nadaje się do spożycia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także