PoradyCo zrobić, aby schabowe nie były twarde i suche jak wiór? Pod żadnym pozorem nie ignoruj 1 ważnego etapu

Co zrobić, aby schabowe nie były twarde i suche jak wiór? Pod żadnym pozorem nie ignoruj 1 ważnego etapu

Co zrobić, aby schabowe nie były twarde i suche jak wiór? Pod żadnym pozorem nie ignoruj 1 ważnego etapu
Paulina
25.08.2022 10:37

Idealny kotlet schabowy? Czy da się taki zrobić? Oczywiści, że tak. Jeśli chcemy, by wyszedł perfekcyjny, musimy przejść przez kilka kroków. Dobre mięso, chrupiąca panierka to rzeczy, o które dbamy w pierwszej kolejności, a co jeśli kotlet wyjdzie zbyt suchy? Co zrobić aby schabowe nie były twarde? Zdradzamy nasze patenty.

Schab - Pyszności; Foto: Canva.com
Schab - Pyszności; Foto: Canva.com

Co zrobić, aby schabowe nie były twarde?

Gdy chcemy swoim gościom zafundować pysznego i soczystego schabowego, warto skupić się na jego marynowaniu. Powodem tego, że wychodzi suchy, może być pomijanie tego etapu. Nie wymaga to od nas używania dużej ilości skomplikowanych ziół czy mieszanek przypraw. Mięso wystarczy umieścić w naczyniu z mlekiem i cebulą. Najlepiej na okres 2-3 h. Do takiej marynaty warto dodać również ulubione zioła. Do marynowanie, każda gospodyni rekomenduje również używanie kwaśnej śmietany, kefiru czy maślanki. Można też użyć jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny i octu.

Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com
Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Rozbijanie kotletów schabowych

Jeśli chcemy, by kotlet wyszedł idealny i zachwycił naszych domowników, to oprócz marynaty ważne jest rozbicie mięsa. Musimy pamiętać, że ten etap jest równie ważny, jak marynowanie czy smażenia. Do rozbijania warto użyć tłuczka. Kotlety rozbij równomiernie tak, by całe mięso było cienki. Wiadomo, że musimy to zrobić z obu stron, aby powstał cienki plaster. Równomierne rozbicie mięsa sprawi, że kotlet upiecze nam się tak samo w każdym miejscu i czas smażenie będzie o wiele krótszy.

Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności

Smażenie schabowego

Ten etap również wpływa na to, czy kotlet nie będzie twardy. Trzeba smażyć mięso odpowiednią ilość czasu i odpowiednio je osuszyć przed za panierowaniem. Po wyjęciu z marynaty warto je osuszyć ręcznikiem papierowym. Sprawimy wtedy, że panierka nie będzie odchodzić nam z mięsa. Tak przygotowane mięso obtocz w jajku i bułce tartej, niektórzy też używają mąki. Umieść na mocno rozgrzanym tłuszczu. Jakim? Tutaj poleca się używanie smalcu, ale możemy użyć też oleju roślinnego. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowym. Warto smażyć kotleta ok. 2 minuty z każdej strony.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab duszony w mleku krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także