Jak uchronić zakwas z buraków przed pleśnią? Wystarczy, że zapamiętasz dwie zasady

Jesienne miesiące to dobry moment, by przygotować zdrowy zakwas z buraków. Sama czynność jest niezwykle prosta, ale co warto zrobić, by przygotowany przez nas napój nie spleśniał? Mamy na to sposób!

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Buraki – Pyszności; Foto: Canva.com

Przygotowania do zimy nabierają tempa – większość przetworów już zrobionych. Dobrze jest jednak zadbać o odpowiedni zapas witamin, który uchroni nas przed przeziębieniem i chorobami. W tym celu, dobrze jest przygotować domowy zakwas z buraków. To niezwykle zdrowy napój – zawiera witaminę C i cenne bakterie probiotyczne. Pomimo tego, że jego przygotowanie nie jest pracochłonne, to może pojawić się problem z pleśnią, która pojawi się w chwili, zanim zakwas z buraków będzie gotowy do spożycia. Pomimo tego, że taki napój jest szczególnie wrażliwym produktem, to mamy kilka prostych rad, które pozwolą zapobiec powstaniu pleśni.

Zakwas z buraków – jak zapobiec powstaniu pleśni?

Istnieje kilka prostych zasad, które pozwolą nam zapobiec powstaniu pleśni na przygotowanym przez nas zakwasie. Ich wprowadzenie pozwoli przygotować ten najlepszy napój, którego smakiem będziemy mogli się cieszyć, gdy tylko najdzie nas na niego ochota.

Przede wszystkim, dobrze jest rozpocząć od wyboru tych najlepszych buraków – najlepiej sprawdzą się tu te buraki ekologiczne, pochodzące na przykład z naszego domowego ogródka. Jeśli macie trudność z ich znalezieniem, to w zupełności powinny wystarczyć buraki czyste i świeże. Żywność ekologiczna będzie w tym przypadku jednak najbardziej trafionym wyborem.

Zakwas z buraków – Pyszności; Foto Canva.com

Czyste mają być nie tylko same buraki czerwone, ale również całe nasze otoczenie, w którym przygotowujemy zakwas z buraków. Pamiętaj, że warunki muszą być sterylne. Zalecane jest użycie domowych rękawiczek, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Naczynie, w którym znajdzie się zakwas, musi zostać dokładnie umyte i wyparzone. Gwarantujemy, że ten sposób pozwoli uniknąć pleśni.

Podobnie, jak w przypadku większości przetworów, należy pamiętać o tym, by wszystkie składniki zakwasu były przykryte wodą. Ta kwestia dotyczy również samych przypraw, których należy użyć do zakwasu. Istotne jest również samo zakręcenie słoika z zakwasem. Dobrze jest to zrobić mocno i dokładnie, tak by zakrętka nie przepuszczała powietrza.

Czerwone buraki można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Co powiesz na sałatkę śledziową z zoodlowanym burakiem?

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×