Chlebowa lasagne podbija polskie stoły. Sprawi, że już nigdy nie wyrzucisz czerstwych kromek

Co zrobić z czerstwego pieczywa? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel

Są takie sytuacje, kiedy w twoim chlebaku znajduje się dość duża ilość czerstwego chleba. Nie należy go wyrzucać! Z myślą o osobach, które zastanawiają się nad tym, co zrobić z czerstwego chleba, przygotowaliśmy pyszną inspirację. Jest wyjątkowa i powinna cię zaskoczyć.

Czy wiesz, co zrobić z czerstwego chleba?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepszym smakiem wyróżnia się ten świeży, pachnący chleb z chrupiąca skórką. To oczywiste, że nie jesteś w stanie zjeść bochenka przez jeden dzień. Po kilku dniach, pieczywo staje się czerstwe i w związku z tym, nie zachęca do spożycia. Zamiast wyrzucać, możesz przygotować naprawdę smaczny obiad z włoską nutą i spożytkować go w inny ciekawy sposób. Co zrobić z czerstwego chleba? Inspiracji jest wiele, a ty na pewno będziesz pozytywnie zaskoczony tymi naprawdę smacznymi możliwościami.

Sos do chlebowej lasagne – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel

Chlebowa lasagne – wyjątkowy pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba

Co powiesz na chlebową lasagne? Nie zmarnujesz żadnego okruszka chleba i przygotujesz naprawdę smaczny posiłek dla całej twojej rodziny. To wyjątkowy patent dla osób, które poszukują prostych przepisów i jednocześnie chcą być oszczędne. Efekt? Na pewno będziesz zaskoczony smakiem tego dania i prostotą jego przygotowania.

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego pieczywa (może też być tostowe)
  • duża cebula
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól i pieprz
  • oregano i bazylia
  • tarta mozzarella lub inny ser
  • oliwa
  • sos beszamelowy: mleko, mąka, masło, sól i pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Skoro już wiesz, co zrobić z czerstwego chleba, to czas najwyższy zabrać się do roboty. Rozpocznij od odpowiedniego przygotowania czerstwego pieczywa. Z kromek odkrój skórkę i natrzyj je czosnkiem i oliwą z oliwek. Podsmaż je na suchej patelni, aby były chrupiące. W następnej kolejności, rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, zeszklij cebulę i podsmaż mięso mielone. Gdy zmieni ono kolor, to dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz pomidorowe dodatki. Podduszaj na średnim ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Teraz czas na sos beszamelowy.

Chlebowa lasagne – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube FOOD COUTURE by Chetna Patel

W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, aby powstała gładka masa bez grudek. Stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj. W następnej kolejności, dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje – wtedy zdejmij rondelek z palnika. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kromki pieczywa, przykryj je sosem bolońskim, sosem beszamelowym i startą mozzarellą. Układaj w ten sposób kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch posyp dużą ilością mozzarelli. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Co powiesz na serowe kulki w kolorowych przyprawach? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×