Co zrobić z przesolonymi ziemniakami? Genialny patent pozwoli ci je ponownie wykorzystać

Wydawałoby się, że ugotować ziemniaki potrafi każdy z nas. Jednak okazuje się, że często zdarza się nam je rozgotować i przesolić. Co zrobić z przesolonymi ziemniakami? Na pewno nie wyrzucać! Oto nasze sposoby na ich ponowne wykorzystanie 

Co zrobić z przesolonymi ziemniakami?

Gdy ziemniaki są w garnku, a bardzo nam się przesoliły, odcedzamy je i dobrze ubijamy na purée, dodając mleka. Taki zabieg sprawi, że będą łagodniejsze w smaku. Dodatek słodkiej śmietanki również będzie pomocny. Jak przygotować dokładnie takie purée? Należy dokładnie rozgnieść je tłuczkiem, dodać łyżkę masła i energicznie rozcierając, stopniowo dolać szklankę gorącego mleka.

Co zrobić z przesolonymi ziemniakami

Co zrobić z przesolonymi ziemniakami? – Pyszności

Kiedy i ile posolić ziemniaki?

Wiele osób soli na początku, inni w połowie gotowania, a niektórzy pod koniec. W takim razie kiedy jest najlepszy moment na solenie? Okazuje się, że wodę solimy na początku – jeszcze przed włożeniem warzyw do garnka. Ile soli powinniśmy dodać? Na 3 litry wody najlepiej dodać 2 łyżeczki soli. Taka ilość wody i soli będzie dobra na ugotowanie ok. 1 kilograma ziemniaków. Dzięki temu nasze warzywa nie będą ani za słone, ani mdłe w smaku. Warto przestrzegać tej zasady, by nie przesolić ziemniaków.

Co zrobić z przesolonymi ziemniakami

Ziemniaki-Pyszność; Foto: Canva

Rozgotowane ziemniaki- co z nich zrobić?

Jeśli natomiast gotując ziemniaki, totalnie o nich zapomnimy i zostaną rozgotowane, to możemy wykorzystać je do wielu dań. Pierwszym, które się nam nasuwa to kopytka. Chyba każdy z nas je lubi. Dodatek mąki i jajka do ziemniaków dobrze sklei masę i kopytka wyjdą naprawdę dobre. Innym możliwym sposobem wykorzystania takich ziemniaków będzie zrobienie klusków śląskich.

Ziemniaki-Pyszność; Foto: Canva

Ile powinniśmy gotować ziemniaki, by ich nie rozgotować?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak długo powinniśmy gotować ziemniaki. Jednak zazwyczaj potrzebujemy około 20 – 30 minut. Niewielkie, młode ziemniaki mogą być gotowe już po 15 minutach gotowania. Jeśli jednak mamy wątpliwości, czy nasze ziemniaki na pewno się już ugotowały, możemy sprawdzić je przy pomocy widelca. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz, to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

Oto nasz sposób na wykorzystanie ziemniaków i przygotowanie kolorowych kopytek:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×