PoradyCo zrobić, żeby awokado nie ściemniało po przekrojeniu? Zabezpieczysz je w banalnie prosty sposób

Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało po przekrojeniu? Zabezpieczysz je w banalnie prosty sposób

Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało po przekrojeniu? Zabezpieczysz je w banalnie prosty sposób
Paulina
04.08.2022 16:45

Awokado to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a jego zastosowanie w kuchni polskiej jest coraz powszechniejsze. Najczęściej sięgamy po nie na śniadanie do kanapek i podajemy w formie pasty. Nie zawsze zużywamy je w całości i po jednym dniu zaczyna robić się czarne. Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?  Mamy na to sposoby.

Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?

Jeśli chcesz cieszyć się pięknym kolorem awokado na drugi dzień, wystarczy, że połowę, która Ci został, umieścisz w szklance z wody. Następnie schowasz do lodówki. Takie awokado powinno wytrzymać w takich warunkach nawet kilka dni. Natomiast są też inne możliwe sposoby. Jakie? Zdradzamy dalej.

Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Cytrusy i ocet jabłkowy

Jeśli chcemy, by awokado nie ciemniało, możemy je również skropić sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli nie mamy tych cytrusów, sprawdzi się jeszcze ocet jabłkowy. Wystarczy kilka kropel i gotowe. Tak samo można zrobić pasta z awokadu, kilka kropel soku z cytryn wystarczy, by zachować jej świeżość.

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Jak przechowywać awokado?

Niedojrzałe awokado powinnaś przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone przy pomocy papierowej torby lub starej gazety. Kiedy dojrzeje, przenieś je do plastikowej torby i przechowuj w lodówce. Co zrobić, gdy wciąż nie dojrzało, a my wyjeżdżamy z domu? Wystarczy je zamrozić! Tak, awokado możemy mrozić. Wystarczy przekroić awokado, wyjąc pestkę i każdą połowę zamrozić w oddzielnym woreczku.

Obraz

Co zrobić z awokado?

Guacamole to przepis idealny dla wszystkich miłośników awokado. W tym daniu ten owoc prezentuje się naprawdę wspaniale, a duża ilość przypraw nadaje mu wyjątkowego smaku. Wykorzystanie części awokado, która Ci została na to danie, jest bardzo dobrym pomysłem. Można przygotować jajecznice z awokado lub tosty z jajkiem. Awokado też możemy dodać do koktajlu. Jest to dobre źródło tłuszczu. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warto poeksperymentować.

Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na pastę jajeczną z awokado na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także