PoradyCo zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Mało kto zna sposób z mlekiem

Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Mało kto zna sposób z mlekiem

Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki - Pyszności; Foto: Canva.com
Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
12.07.2022 17:28, aktualizacja: 16.10.2023 09:46

Bakłażany fantastycznie współgrają z takim warzywami jak pomidory, cukinia, czy papryka. Niestety, niekiedy ich gorzki smak może popsuć niejedną potrawę. W takim razie jak skutecznie usunąć gorycz z warzyw? Bakłażan możesz uratować na kilka sposobów!

Gorzki bakłażan

Bakłażan - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Bakłażan - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niekiedy bakłażan wyróżnia się wyjątkowo gorzkim smakiem. Okazuje się, że jest to związane z dużą zawartością toksycznego alkaloidu, solaniny. Występuje on głównie w przejrzałych warzywach. Poza tym często na zawartość tej substancji w warzywie ma wpływ również:

      
  • czas, w którym zbierane były warzywa
  • pogoda jaka panowała w trakcie uprawy bakłażana
  • częstotliwość podlewania
  • odmiana bakłażana

Nie zaleca się spożywać gorzkiego bakłażana. Wynika to nie tylko z tego, że jest on nieprzyjemny w smaku. Okazuje się, że jedzenie takiego warzywa może spowodować również zatrucie pokarmowe. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo przygotować bakłażana.

Jak usunąć gorzki posmak warzywa?

Bakłażany - Pyszności; Foto: Canva.com
Bakłażany - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Moczenie w zimnej wodzie

Jest to prosty sposób na usunięcie goryczy z bakłażana. W dużej misce zmieszaj jeden litr zimnej wody z jedną łyżką soli. Następnie wrzuć do płynu pokrojone warzywa. Całość przykryj talerzem - możesz postawić na nim coś ciężkiego, aby przyciskał warzywa do dna. W ten sposób bakłażan będzie cały zanurzony w wodzie. Następnie odstaw wszystko na około jedną godzinę. Po tym czasie opłucz warzywa pod bieżącą wodą i później je osusz.

  • Moczenie w mleku

Oprócz wody i soli, równie dobrze sprawdzi się zimne mleko. Pokrojone warzywo wystarczy zanurzyć w płynie. Po upływie 30 minut opłucz warzywo pod bieżącą wodą. Następnie osusz papierowym ręcznikiem. Nie będzie śladu po gorzkim smaku!

  • Sól

Sól świetnie sprawdzi się w usunięciu goryczy z bakłażana. Pokrojone warzywo wystarczy hojnie posypać grubą solą. Po około 15 - 30 minutach należy opłukać warzywo pod bieżącą wodą. Na końcu osusz je papierowym ręcznikiem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tartę z bakłażanem, pomidorem i cukinią krok po kroku. To fantastyczne danie na obiad, czy kolację.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także