Włóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom

Włóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=IZRMkZeMCO8&ab_channel=ogrodniknewstv ; Canva.com

Czubajka kania to przepyszny grzyb odznaczający się zazwyczaj dużymi rozmiarami. Niekiedy jednak jego kapelusz nie jest w pełni rozwinięty. W konsekwencji ciężej jest nam przygotować z niego kultowy kotlet. Okazuje się jednak, że jest jest jeden prosty sposób, dzięki któremu otworzysz kapelusz tego pięknego grzyba.

Kania – pyszne i zdrowe grzyby

czubajka kania

Czubajka kania – Pyszności; Foto: Canva.com

Kania to wyjątkowo smaczny grzyb, który zbieramy zazwyczaj od sierpnia do listopada. Okaz ten rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Niekiedy możemy go również znaleźć w parku, czy na łące. 

Kanię najczęściej wykorzystujemy w kuchni do przygotowania pysznych kotletów. W związku z tym kapelusze grzyba panierujemy w jajku oraz bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety wspaniale smakują w towarzystwie sałatki.

Niekiedy jednak mamy do czynienia z młodym grzybem, który nie został w pełni rozwinięty. W związku z tym jak możemy otworzyć jego piękny kapelusz? Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak otworzyć kapelusz?

Grzyby – Pyszności; Foto: Canva.com

Kania wyróżnia się z reguły szerokim, pięknym kapeluszem. W przypadku młodych grzybów, odznacza się on nieco kulistym, jajowatym kształtem. Co możesz zrobić, aby się otworzył?

Na początku oczyść trzon grzyba ze zbędnego mchu, czy kawałków liści. Następnie przygotuj naczynie z niewielką ilością zimnej wody. Świetnie sprawdzi się tutaj słoik lub zwykły kubek. Zanurz kanię w wodzie i odstaw ją na kilka godzin. Po tym czasie kapelusz otworzy się i możesz przygotować z niego wspaniałe kotlety.

Usmażona kania wspaniale smakuje w towarzystwie surówki i ziemniaków. Stanowi ona wspaniałą alternatywę dla kotleta schabowego. Aby ją usmażyć wystarczy przygotować tylko jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Warto wspomnieć, że niektórzy moczą kapelusze kani w mleku, a po paru godzinach smażą je w cieście naleśnikowym.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego kurczaka z serem i surówką krok po kroku. Niebo w gębie!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×