Co zrobić, żeby kopytka wyszły miękkie i rozpływające się w ustach?

Chyba każdy z nas miał okazje jeść tradycyjne kopytka wykonane z ziemniaków i mąki. Często przygotowane z ziemniaków, które zostały po wczorajszym obiedzie. Jak przyrządzić kopytka, by wyszły miękkie i rozpływające się w ustach? Oto nasz sprawdzony przepis i kilka wskazówek.

Te kopytka zachwycą nawet najbardziej wymagających, jeśli przyrządzicie je z ziemniaków o niezbyt dużej zawartości skrobi. Ważny będzie też odpowiedni dodatek mąki. Także zachowanie odpowiednich proporcji i zakup dobrych produktów sprawi, że po ugotowaniu będą naprawdę dobre.

Kopytka-Pyszności; Foto: Canva

Przepis krok po korku:

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania kopytek:

Na początek zabierz się za obranie i ugotowanie ziemniaków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Następnie poczekaj, aż ziemniaczana masa przestygnie, by móc dodać do niej resztę dodatków. Wtedy wsyp mąkę, jajko oraz sól i całość wymieszaj. Przygotowaną masę wyłóż na blat posypany mąką lub stolnicę, jeśli posiadasz i podziel na mniejsze części.

Następnie z masy uformuj długi walec i pokrój tak by przypominało kopytko. W tym samym czasie zagotuj wodę i dodaj sól i olej, następnie umieść w niej przygotowane kluski. Ważne, aby nie wrzucić wszystkich na raz, ponieważ się posklejają. Gdy miejsca w garnku będzie zbyt mało, wyrób zacznie się sklejać. Nie pomoże nawet dodatek oleju.

Poczekaj, aż kluseczki wypłyną. W trakcie gotowania delikatnie przemieszaj wodę drewnianą łyżką, sprawdzając, czy kopytka nie przykleiły się do dna. Gotuj je ok. 2-4 minuty, czas licz po wypłynięciu wierzch. Gdy kopytka będą gotowane zbyt długo. Nawet najlepiej uformowane ciasto zacznie się rozpadać lub sklejać, tworząc dość nieapetyczne skupiska. Wyławiaj je łyżką cedzakową i wyłóż na talerze.

ziołowe pieczone kopytka

Krojenie kopytek – Pyszności

Co zrobić, żeby kopytka nie sklejały się po ugotowaniu?

Ugotowane kopytka mają tendencję do sklejania się. Jak to kluski, są po prostu lepkie od uwolnionego glutenu. Należy je dobrze odcedzić z wody. Dodanie oleju po przecedzeniu kopytek może być pomocne lub wyłożenie ich na lekko wysmarowany masłem półmisek.

Oto nasz jeszcze jeden sposób na kolorowe kopytka:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×