PoradyCo zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Dziwny patent z solą działa

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Dziwny patent z solą działa

canva.com
canva.com
Agnieszka
06.06.2022 16:02

Naleśniki to pyszna potrawa, którą każdy z nas umie przygotować. Niestety nieraz zdarzyło nam się, że podczas smażenia, naleśnik przywarł do patelni. W konsekwencji potrawa się przypaliła i nie wyglądała już apetycznie. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni już nigdy więcej!

Rewelacyjnie proste danie

Obraz

Naleśniki smakują idealnie z serem, owocami, czy czekoladą. Aby zawiną nadzienie w naleśnika, musi on być cały - porozrywany, z dziurami nie prezentuje się dobrze na talerzu. Oprócz tego naleśnik nie powinien być spalony. W przeciwnym razie będzie gorzki i niesmaczny.

Warto znać kilka prostych sposobów, które pozwolą nam przygotować naleśnika bez dziury, czy oznak przypalenia. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

  • Użyj szczypty soli
pixabay.com
pixabay.com

Jest to bardzo stara i znana metoda. Wystarczy, że patelnię posypiesz solą kuchenną. Sól powinna znajdować się na całej powierzchni patelni. Następnie zacznij ją podgrzewać. Po chwili, gdy zauważysz, że kryształki soli już nie podskakują, zdejmij patelnię z ognia. Wytrzyj ją ręcznikiem papierowym.

W kolejnym etapie posmaruj patelnię tłuszczem - najlepiej sprawdzi się tutaj kawałek skórki słoniny. Podgrzewaj ją na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie rozgrzana, zacznij smażyć naleśniki.

  • Rozsmaruj równomiernie olej
Obraz

Czasami zdarza się, że po prostu olej nie został równomiernie rozsmarowany przed smażeniem naleśników. W konsekwencji naleśniki przypalają się i przyklejają do powierzchni patelni. Ażeby tego uniknąć, wystarczy, że rozsmarujesz olej na patelni za pomocą ręcznika kuchennego.

  • Smaż na średnim ogniu
pixabay.com
pixabay.com

Naleśniki najlepiej smaż na średnim ogniu. Zbyt mała temperatura sprzyja przywieraniu ciasta do patelni. Natomiast jeśli smażysz naleśniki na wysokim ogniu - wystarczy minuta z każdej strony, by były idealne.

Stosuj te kilka prostych sposobów zapobiegających przywieraniu naleśników do patelni. Dzięki temu twój deser będzie cieszył się rewelacyjnym smakiem i idealną konsystencją.

Wypróbuj również nasz wspaniały przepis na naleśniki z jabłkami. Potrawa ta doskonale sprawdzi się na śniadanie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także