PrzepisZrób tak zanim zaczniesz rozbijać schab na kotlety. Panierka nie odpadnie i nie nasiąknie tłuszczem

Zrób tak zanim zaczniesz rozbijać schab na kotlety. Panierka nie odpadnie i nie nasiąknie tłuszczem

Jak zabrać się za schabowe? - Pyszności; Foto: Canva
Jak zabrać się za schabowe? - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka
11.11.2022 13:49

Panierka w kotletach schabowych jest niezwykle ważnym elementem, bez którego jedzenie ich nie byłoby takie samo. Chrupiąca i złocista skorupka nadaje im treści i jest zwyczajnie przepyszna. Nie ma dlatego nic gorszego od odpadającej od schabowego panierki. Na szczęście mamy sposoby, aby sobie z tym poradzić. 

Kotlety schabowe towarzyszą nam praktycznie cały czas. W wielu polskich domach przygotowuje się je przynajmniej raz w tygodniu, a niektórzy decydują się na nie jeszcze częściej. Nie ma w tym niczego dziwnego, w końcu są proste, stosunkowo szybkie i po prostu oszałamiająco pyszne.

Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva
Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva

Dlatego tak dużą wpadką jest odpadająca od smażących się kotletów panierka z bułki tartej. Czy można zrobić cokolwiek, aby uchronić się przed takim scenariuszem? Najlepsi szefowie kuchni mają swoje sposoby, a my dzisiaj się nimi z Wami podzielimy.

Co zrobić, aby panierka nie odpadała od schabowych?

Podstawą jest panierowanie dobrze wysuszonego mięsa. Jakakolwiek wilgoć na jego powierzchni sprawi, że panierka nie przyklei się do niego i sekundę po wyłożeniu na olej, zacznie odpadać. Dlatego po rozbiciu mięsa koniecznie dobrze wysusz je ręcznikiem papierowym. 

Warto pamiętać także o wystawieniu mięsa z lodówki przynajmniej trzydzieści minut przed gotowaniem. Przez ten czas nabierze pokojowej temperatury i będzie się równomiernie smażyło. 

Do jajek dodaj sól i olej

Innym patentem na lepszą przyczepność panierki jest dodanie do jajek odrobiny soli oraz oleju, które również ułatwią osiągnięcie oczekiwanego rezultatu. Zanim wrzucisz schabowe na olej, upewnij się, że jest on dobrze rozgrzany. Zimny może ułatwić odpadanie panierki.

Kotlety schabowe w majonezie - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe w majonezie - Pyszności; foto: Canva

Wielu specjalistów zaleca, aby panierować czystymi dłońmi, a gdy drobinki panierki zaczynają się do nich przylepiać, należy je umyć. Dzięki temu panierka będzie znacznie lepiej przylegać do mięsa, a nie do naszych palców. 

Jeśli masz ochotę na nieco inne, ale równie smaczne danie, które wykonasz na bazie schabu – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także