PoradyCo zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały podczas gotowania? Nie ignoruj ważnego etapu

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały podczas gotowania? Nie ignoruj ważnego etapu

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały podczas gotowania? - Pyszności; Foto: Canva.com
Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały podczas gotowania? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
07.10.2022 10:38, aktualizacja: 07.10.2022 11:05

Pierogi to kultowe danie, które prawie każdy z nas wie, jak przygotować. Niestety niekiedy podczas gotowania ciasto się rozpada. W konsekwencji potrawa traci na smaku oraz konsystencji. Jak w takim razie możemy temu zapobiec? Z przyjemnością odpowiemy na to zajmujące pytanie.

Rozpadające się pierogi

Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zależy ci na tym, aby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania, warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Poniżej podajemy najważniejsze z nich.

  • Lepienie pierogów

Po pierwsze podczas zamykania farszu w cieście, pierogi powinny być prawidłowo sklejone. W związku z tym warto dobrze docisnąć ich brzegi za pomocą dłoni lub widelca. Jeśli chcesz, możesz również zwilżyć je niewielką ilością wody. 

Pamiętaj również, aby nie przesadzać z ilością farszu. W przeciwnym razie podczas gotowania pierogów, ich ciasto może łatwo się rozpaść.

  • Gotowanie pierogów

Pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Pamiętaj również o tym, aby gotować je na małym ogniu. Najlepiej po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, poczekać jeszcze parę minut, a następnie wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej. Zbyt długo gotowane pierogi mogą nasiąknąć wodą i  zacząć się rozpadać.

W przypadku zamrożonych pierogów bardzo ważne jest, aby nie wrzucać ich w zbyt dużej ilości do wrzątku. W przeciwnym razie temperatura wody drastycznie obniży się, a pierogi zaczną się rozpadać.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Gotowe danie - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowe danie - Pyszności; Foto: Canva.com

Niektórzy dodają do wody niewielką ilość oleju. Składnik ten zapobiegnie sklejaniu się potrawy. Wystarczy około 1 - 2 łyżki oleju na duży garnek z wodą. Jeśli nie chcesz dodawać tłuszczu do wody, równie dobrze możesz posmarować ugotowane pierogi niewielką ilością masła.

Gotowe danie zazwyczaj podajemy na słono ze skwarkami lub ze smażoną cebulką. Jeśli przygotowujesz tę kultową potrawę w wersji na słodko - świetnie sprawdzi się tutaj dodatek cukru i śmietany.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystą karkówkę krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także