PrzepisCo zrobić, żeby polędwiczka nie wyszła sucha? Nie możesz zapomnieć o kluczowej czynności

Co zrobić, żeby polędwiczka nie wyszła sucha? Nie możesz zapomnieć o kluczowej czynności

Co zrobić, żeby polędwiczka nie wyszła sucha? Nie możesz zapomnieć o kluczowej czynności
Paulina
21.08.2022 12:46

Żeby nie popsuć potrawy, trzeba wiedzieć, kiedy ją posolić. Jest to sekret idealnie zrobionej polędwiczki. Zbyt wczesne posolenie może być przyczyną wycieku soku, nieosiągnięcia odpowiedniej miękkości czy skutkować zbytnią suchością dania. Tak się często dzieje w przypadku polędwiczki wieprzowej. Na pewno chociaż raz komuś z nas wyszła za sucha. Jak ją zrobić by wyszła idealna i soczysta? Dodaj ten składnik przy pieczeniu!

Co zrobić, żeby polędwiczka nie wyszła sucha?

Przed umieszczeniem polędwiczki w piekarniku odpowiednio ją przygotuj. Umyj, pozostaw w całości lub pokrój na kawałki, a następnie zamarynuj. Jako marynata do pieczonych polędwiczek wieprzowych świetnie sprawdzą się sól, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, estragon, rozmaryn i papryka słodka lub wędzona. Wszystkie te przyprawy można wymieszać z oliwą z oliwek.

Tak zamarynowane mięso włóż na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie masz czasu, to 1 godzina też wystarczy. Po zamarynowaniu polędwiczek wieprzowych wykładamy je w naczyniu żaroodpornym lub wkładamy je do specjalnego rękawa do pieczenia. Jeśli nie mamy rękawa, podlewamy polędwiczkę wodą ok. 100 ml lub możemy ją upiec w sosie. To sprawi, że polędwiczka nie będzie sucha.

Obraz

Jak długo piec polędwiczkę wieprzową?

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, a następnie włóż przygotowane polędwiczki wieprzowe. Jak długo piec je w piekarniku, by wyszły pyszne i soczyste? Mięso powinno spędzić w nim 30 minut. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoja polędwiczka jest gotowa do podania, można przekroić ją w środku nożem. Mięso powinno być jednolite i mieć jedną barwę na całym odcinku. Niektórzy z nas, tez obsmażają mięso przed umieszczeniem go w piekarniku. Wtedy czas pieczenie skraca się nawet do 15 minut.

Obraz

Kiedy solić mięso wieprzowe?

Ogólna zasada jest taka, że mięso solimy przed obróbką termiczną. Robimy to, aby zapobiec nadmiernemu wyciekowi soku z porcji mięsa, które po usmażeniu ma być soczyste. Natomiast jak to z zasadami bywa, każda ma swoje wyjątki. Trzeba je znać, aby wiedzieć, jak prawidłowo przygotowywać smaczne dania z różnych mięs.

Jeśli masz ochotę na polędwiczkę, koniecznie przygotuj ten przepis:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także