Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Wystarczy kilka kropli niepozornego produktu

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał - Pyszności; Foto: Canva.com

Tatar to wyjątkowa potrawa, którą z reguły spożywamy na surowo. Zazwyczaj podajemy ją jako wytrawną przystawkę. Wielu miłośników tatara chętnie wykonuje go samemu w domu. Jednak niekiedy zdarza się, że danie ciemnieje. W konsekwencji nie wygląda już tak apetycznie, jak wcześniej. W takim razie co zrobić, żeby tatar nie ciemniał?  

Wyjątkowa przystawka

tatar

Tatar – Pyszności; Foto: Canva.com

Tatar powstaje na bazie mielonego bądź bardzo drobno pokrojonego mięsa. Najczęściej jest to polędwica wołowa. W jego skład wchodzi również olej, sól i pieprz. Często dodajemy do niego surowe żółtko, cebulę lub sos Worcesteshire.

Należy zaznaczyć, że mięso wchodzące w skład potrawy, powinno być świeże oraz miękkie. Poza swoim rewelacyjnymi walorami smakowymi, tatar wyróżnia się również atrakcyjnym wyglądem. Podawany jest z reguły w małych porcjach. Często w masie mięsnej robi się wgłębienie pośrodku, w którym następnie układa się surowe żółtko.

Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał?

Cytryna – Pyszności; Foto: Canva.com

Surowe mięso wołowe wystawione na działanie tlenu, ciemnieje. W konsekwencj nabiera szaro – brązowego koloru. W związku z tym jak możemy temu zaradzić? Okazuje się, że wiele osób dodaje do potrawy niewielką ilość soku z cytryny. Zawiera on kwas askorbinowy, który hamuje proces utleniania. Dzięki temu mięso nie ciemnieje.

Poza tym, niektórzy, aby zachować piękny kolor tatara, smarują jego wierzch oliwą. Niekiedy stosują również olej. Cienka warstwa tego składnika również pozwoli cieszyć się pięknym kolorem mięsa na dłużej.

Jakie składniki warto dodać do tatara?

Miłośnicy tatara znają najlepsze przepisy na tę potrawę. Poza tym nie boją się eksperymentować. Dzięki temu danie jest nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo aromatyczne.

Aby wzbogacić smak tatara, często dodaje się do niego grzyby, kapary, czy ogórka kiszonego. Niektórzy nie wyobrażają sobie dania bez wędzonych sardynek i musztardy. Zdarza się również, że oprócz soli i pieprzu, dodaje się także czerwoną paprykę w proszku.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego kurczaka z ryżem i zielonym pesto krok po kroku. Niebo w gębie!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×