PoradyZiemniaki na placki ciemnieją? Proste dodatki uratują ich kolor w mgnieniu oka

Ziemniaki na placki ciemnieją? Proste dodatki uratują ich kolor w mgnieniu oka

Co zrobić, żeby ziemniaki na placki nie ściemniały - Pyszności / Źródło: canva.com
Co zrobić, żeby ziemniaki na placki nie ściemniały - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka
15.06.2022 12:51, aktualizacja: 26.09.2023 12:47

Z entuzjazmem przygotowujesz swoje ulubione placki ziemniaczane. Niestety starte ziemniaki na placki ściemniały i już nie wyglądają tak apetycznie. Okazuje się, że w łatwy sposób możesz zachować piękny kolor warzywa. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak to zrobić!

Dlaczego ziemniaki na placki ciemnieją?

Krojenie ziemniaków - Pyszności
Krojenie ziemniaków - Pyszności

Obrane lub starte ziemniaki nie zachowują swojego koloru na długo. Niestety po jakimś czasie stają się szare. Wynika to z obecności w warzywie enzymu o nazwie oksyzdaza polifenolowa. Enzym ten reaguje z powietrzem. W konsekwencji ziemniaki tracą swój piękny żółty kolor.

Ciemnienie ziemniaków nie wpływa na ich smak. Problem pojawia się, gdy chcemy, aby nasza potrawa wyglądała wyjątkowo. Wtedy warto wiedzieć, jak zachować naturalną barwę ziemniaka. Jest to szczególnie przydatne podczas przygotowywania placków ziemniaczanych.

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały?

Okazuje się, że jest kilka prostych sposobów na zachowanie barwy ziemniaka. Dzięki nim twoje placki będą wyglądać wyjątkowo apetycznie.

  • Sok z cytryny

Skrop ziemniaki sokiem z cytryny! Spowalnia on procesu utleniania. Dzięki temu nasze ziemniaki pozostaną żółte na dłużej. Trik ten możesz również zastosować w przypadku jabłek, czy bananów.

  • Zimna woda
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Po obraniu ziemniaków, zalej je zimną wodą. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki, a na końcu zajmij się ziemniakami. Pamiętaj, aby nie trzymać ich za długo w wodzie! W przeciwnym razie nasiąkną płynem.

  • Smaż od razu

Po starciu ziemniaków od razu zacznij je smażyć. Czas odgrywa tutaj dużą rolę. W związku z tym trzeba działać szybko. Jeśli odstawisz starte ziemniaki na dłuższy czas, z pewnością ściemnieją.

  • Śmietana
Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com
Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Niewielki dodatek śmietany do ziemniaków, pozwoli zachować im swoją żółtą barwę. Wystarczy jedna łyżka śmietany. Warto zaznaczyć, że nie wpłynie to na smak, czy konsystencję placków.

Już dzisiaj wiesz jak w prosty sposób zachować naturalną barwę ziemniaków. Jest to dziecinnie proste! Twoje danie zachwyci gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także