Co zrobić, żeby zupa nie skisła? Prosty, babciny patent

Co zrobić, żeby zupa nie skisła Prosty, babciny patent - Pyszności; Foto: Canva.com

Niekiedy zdarza się, że niedawno przygotowana zupa kwaśnieje. Niestety taka potrawa nie nadaje się już do spożycia. W konsekwencji tracimy pieniądze i czas. Czy wiesz co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Okazuje się, że jest na to prosty patent. Poniżej zdradzamy ten sekret.

Dlaczego zupa kwaśnieje?

Zdarza się, że wieczorem przygotowujemy zupę, aby następnego dnia cieszyć się gotowym obiadem. Niekiedy zostawiamy gorące danie na całą noc w ciepłym miejscu. Dodatkowo przykrywamy je pokrywką.

Okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł. Zupa przechowywana w nieodpowiednich warunkach kwaśnieje. Poza tym, przykrywając gorącą zupę pokrywką – ograniczamy dostęp powietrza. W konsekwencji przyśpieszamy proces psucia się potrawy.

Zupa kwaśnieje – jak temu zapobiec?

zupa krem z pieczonych pomidorów

Po pierwsze, zamiast pokrywki polecamy użyć czystej, suchej ściereczki kuchennej. Dzięki temu zapewnimy przepływ powietrza i zabezpieczymy potrawę np. przed muszkami. Oprócz tego ostudzoną zupę powinniśmy odstawić do lodówki. W ten sposób przedłużymy trwałość naszej potrawy.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Dlaczego zupa kwaśnieje

Dlaczego zupa kwaśnieje – Pyszności; Foto: Canva.com

Oprócz odpowiedniego przechowywania zupy należy zwrócić uwagę na jeszcze parę innych kwestii. Okazuje się, że zupa może również ulec zepsuciu na skutek użycia złej jakości produktów. W związku z tym przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy warto zaopatrzyć się w świeże, dobre składniki. Unikajmy nadpsutych warzyw i owoców.

Dodatkowo wszystkie naczynia, które mają styczność z daniem, powinny być czyste. Niedomyta chochla, czy garnek również negatywnie wpływają na jakość naszej potrawy. Niektórzy uważają również, że dodatek zbyt dużej ilości świeżych ziół może spowodować szybkie zepsucie się zupy.

Jak mrozić zupę?

Zupę możemy w prosty sposób zamrozić. Jednak ważne jest, aby zrobić to przed dodaniem takich składników jak śmietana, ryż, jajka, czy makaron. Wystarczy, że zapakujemy potrawę w odpowiednie opakowania, woreczki przeznaczone do mrożenia. Zupy przechowujemy w zamrażarce maksymalnie około 4 tygodni.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować dwukolorowy chłodnik krok po kroku. Potrawa idealnie sprawdzi się na ciepłe, słonecznie dni. Zachwyci całą twoją rodzinę!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×