PrzepisPrzepis Ani Starmach na cynamonki robi furorę. Gwiazda TVN dodaje ten wyjątkowy składnik

Przepis Ani Starmach na cynamonki robi furorę. Gwiazda TVN dodaje ten wyjątkowy składnik

Cynamonki Ani Starmach - Pyszności; Foto screen z instagram.com/ania_starmach/
Cynamonki Ani Starmach - Pyszności; Foto screen z instagram.com/ania_starmach/
29.03.2023 11:42, aktualizacja: 18.09.2023 11:27

Są takie słodkie przekąski, które z powodzeniem można określić mianem kultowych. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć wypieki z ciasta drożdżowego. Co prawda, wymagają one cierpliwości, ze względu na czas rośnięcia, ale czego się nie robi dla wspaniałego efektu. Jeśli zależy ci na tym, by zaskoczyć swoich gości, to już dziś sięgnij po recepturę na cynamonki Ani Starmach.

Jeśli jesteś fanem rozmaitych programów kulinarnych, które emituje się w telewizji, to z pewnością dobrze wiesz, że Ania Starmach to wielka miłośniczka deserów. Nie tylko ocenia zmagania uczestników, ale też sama przygotowuje wiele wspaniałych wypieków. Swoimi najlepszymi recepturami, zawsze chętnie dzieli się ze swoimi fanami. Tym razem, przyszła kolej na coś z ciasta drożdżowego. Każdy, kto zdecyduje się zrobić cynamonki Ani Starmach, powinien być zachwycony.

Cynamonki Ani Starmach - skandynawski przysmak w polskim wydaniu

Dlaczego skandynawski? Być może nie zdajesz sobie sprawy z faktu, że bułeczki cynamonowe to skandynawski słodki przysmak, który przebojem podbił cały świat, w tym Polskę. Są proste w przygotowaniu, a smakują wybornie. Najbardziej wyczuwalne, co zrozumiałe, są tu aromaty cynamonu. Sam deser rozpływa się w ustach i stanowi świetny dodatek do kawy, herbaty, ciepłego mleka lub kakao. Możesz je podać zarówno na śniadanie, na deser po obiedzie, jak i pyszną kolację. Wszyscy twoi domownicy powinni być zachwyceni i wniebowzięci.

Wyrabianie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva
Wyrabianie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Swoją recepturą na ten słodki przysmak podzieliła się z nami Ania Starmach. To jurorka programów kulinarnych, emitowanych w stacji TVN i jednocześnie wielka miłośniczka gotowania, a przede wszystkim przygotowania rozmaitych deserów. Chyba nie może być lepszego przepisu niż ten od osoby, która kocha słodkości. Cynamonki Ani Starmach będą świetną alternatywą dla sklepowych drożdżówek. Puszyste ciasto drożdżowe i słodkie, cynamonowe nadzienie — brzmi smacznie, prawda?

Jak przygotować cynamonki Ani Starmach?

Na pewno nie można określić tego przepisu, jako szybki. Cały proces przygotowania takich cynamonek zajmuje około 2 godzin. Niezwykle ważny jest czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta, przygotowanie nadzienia i następnie upieczenie tych bułeczek cynamonowych. Efekt jest jednak warty zachodu, bo ten słodki przysmak zniknie z talerzy w parę chwil. Przekonaj się osobiście.

Składniki na ciasto:

  • 150 g cukru
  • około 900 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 370 ml ciepłego mleka
  • 45 g świeżych drożdży
  • duże jajko
  • łyżeczka mielonego kardamonu.

Składniki na nadzienie:

  • 120 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 120 g masła.

Potrzebne również będą:

  • cukier perlisty do posypania bułeczek
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko oraz mąkę. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Podgrzej mleko i rozpuść masło, a mąkę wymieszaj z kardamonem.
  3. Wykorzystując robota, zacznij wyrabianie ciasta, przy pomocy haka. Rób to na dość wolnych obrotach i stopniowo do wyrośniętego zaczynu zacznij dodawać masło, ciepłe mleko, mąkę i jajka. Wyrabiaj przez około 8 minut.
  4. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Rozpocznij przygotowanie nadzienia. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Pamiętaj, by masło ucierać z cynamonem, aż będzie puszyste.
  6. Po godzinie podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Następnie posmaruj je masą cynamonową.
  7. Zwiń ciasto w formę "ślimaka" i następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  8. Odstaw bułeczki do wyrośnięcia, na około 30 minut. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz cynamonki Ani Starmach przez około 10 minut. Smacznego!

A co powiesz na staropolską babę parzoną? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także