Czarna morwa – niezwykły skarb natury. Bogactwo ukryte w niepozornym owocu

Czarna morwa, owoc który został nieco przez nas zapomniany. Szkoda! Ma w sobie naprawdę dużo wartości odżywczych. Owoce morwy mogą mieć kolor biały, różowy, fioletowy, a nawet czarny. Dziś o właściwościach tej czarnej oraz możliwościach wykorzystania. 

Co kryje w sobie czarna morwa?

Morwa czarna to cenne źródło witamin, mikroelementów oraz związków chemicznych wykazujących pozytywny wpływ na organizm. Za ciemnofioletowy wygląd owoców odpowiadają garbniki, będące silnymi substancjami przeciwutleniającymi. Można również znaleźć bogactwo witamin z grupy B oraz mikroelementów, głównie potasu, żelaza, magnezu, fosforu oraz wapnia. Co, więcej jest to owoc o dużej zawartości witaminy C.

czarna morwa

Czarna morwa-Pyszności; Foto: Canva

Morwa wspomaga obniżanie cholesterolu

Duże korzyści mogą mieć z niej osoby z cukrzycą, ze względu na jej działanie stabilizujące glikemię. Korzystne zmiany zaobserwowano w profilu lipidowym właśnie u osób z cukrzycą. Już po 30 dniach stosowania ekstraktu z morwy zauważono obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, „złego cholesterolu”, czyli frakcji LDL oraz podwyższenie stężenia „dobrego cholesterolu” – HDL.

Liście morwy- właściwości

Oprócz owoców możemy skorzystać z liści tej rośliny. Liście morwy obfitują także w związki polifenolowe o wysokim potencjale przeciwutleniającym takie jak flawonoidy (m.in. kwercetynę). Znajduje zastosowanie w terapii zaburzeń gospodarki węglowodanowej – cukrzycy. Warto natomiast wspomnieć, że obok właściwości hipoglikemicznych ekstrakty z liści morwy wykazują także działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne.

Czarna morwa

Sok z czarnej morwy-Pyszności; Foto: Canva

Do czego używać morwę czarną w kuchni?

Ten owoc można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest konfitura z czarnej morwy lub sok. Przygotowanie soku czy konfitury to nic trudnego. Na dodatek nie potrzeba tu wielu składników. Konfiturę przygotujesz z 1 kilograma owoców, 0,5 kg cukru i 250-300 ml wody. Jeśli zmagamy się z cukrzyca to lepiej wymienić cukier na słodzik. 

W przypadku soku proporcje wyglądają bardzo podobnie. Wystarczy tylko trochę więcej wody około 1 litra. Oczyszczone i umyte owoce zasypujemy cukrem. Dodajemy do nich wodę i podgrzewamy na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny. Orzeźwiające i bardzo aromatyczne owoce jeszcze idealnie sprawdzają się jako dodatek do lodów oraz deserów.

Oto nasze propozycje na przygotowanie letnich soków:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×