PoradyTych wypieków za żadne skarby nie piecz w programie z termoobiegiem. Tylko zmarnujesz czas i pieniądze

Tych wypieków za żadne skarby nie piecz w programie z termoobiegiem. Tylko zmarnujesz czas i pieniądze

Kiedy używać termoobiegu w piekarniku? - Pyszności; Foto: Canva.com
Kiedy używać termoobiegu w piekarniku? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
19.07.2022 18:31

Piekarnik to urządzenie, które prawie każdy z nas ma w domu. Zazwyczaj jest bardzo proste w obsłudze. Oprócz ustawienia temperatury możemy również zdecydować czy chcemy włączyć termoobieg. Niestety wielu z nas nie wie dokładnie, kiedy najlepiej używać tej funkcji. W konsekwencji upieczone dania nie wychodzą tak, jak powinny. Prosty poradnik jak mądrze korzystać z termoobiegu!

Termoobieg - co to znaczy?

Piekarnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Piekarnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Na wstępie warto wyjaśnić, jak działa termoobieg. Funkcja ta umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza w komorze. Dzięki temu potrawy wypiekane są z każdej strony jednakowo. Dodatkowo dania pieczone w piekarniku z włączonym termoobiegiem odznaczają się wyjątkową soczystością.

Warto również zaznaczyć, że podczas korzystania z tej funkcji, najlepiej zmniejszyć temperature o 10 - 20 st. C . Dzięki temu będziemy mieć pewność, że potrawa wyjdzie idealnie.

Kiedy używać termoobiegu?

Pieczenie w piekarniku - Pyszności; Foto: Canva.com
Pieczenie w piekarniku - Pyszności; Foto: Canva.com

Często pojawia się pytanie kiedy najlepiej używać termoobiegu? Niekiedy włączamy go z przyzwyczajenia, jednak warto wiedzieć, kiedy jest on rzeczywiście potrzebny. Okazuje się, że w niektórych wypadkach nie należy korzystać z tej funkcji.

  • Z termoobiegiem

Termoobieg warto włączyć podczas pieczenia różnego rodzaju mięs oraz ryb. Dodatkowo sprawdzi się również w przypadku dań, które powinny odznaczać się przypieczonym wierzchem. Należą do nich m.in. lasagne, pizza, zapiekanka, czy makarony.

  • Bez termoobiegu

Bez termoobiegu powinny być pieczone delikatne wypieki takie jak ciasta drożdzowe, croissanty, suflety, czy puddingi. W związku z tym podczas pieczenia chleba również nie powinniśmy korzystać z tej funkcji.

Zalety korzystania z termoobiegu

Korzystanie z termoobiegu ma wiele zalet. Jedną z nich jest oszczędność czasu. Oznacza to, że szybciej upieczemy danie, jeśli włączymy funkcję termoobiegu, niż w przypadku grzania góra/dół. Poza tym, dzięki termoobiegu możemy upiec kilka potraw na raz. W konsekwencji zużywamy również mniej energii elektrycznej. W związku z tym warto wykorzystać tę funkcję np. podczas przygotowywania pysznego obiadu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystą pieczeń ze schaby przekładaną boczkiem i cebulą krok po kroku. Danie jest wyjątkowo proste w wykonaniu - Sprawdź to sam!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także