Naukowcy przekazują wspaniałe wieści. Czekolada jedzona na śniadanie może mieć niezwykłe skutki oboczne

Czekoladę kochają wszyscy. A jeśli nie wszyscy, to zdecydowana większość. Najczęściej dodajemy ją do deserów lub zjadamy samodzielnie, jako słodką przekąskę. Okazuje się, że poza walorami smakowymi czekolada ma dodatkowe korzyści, które mogą pomóc w walce z dodatkowymi kilogramami. Jak to działa?

Naukowcy przeprowadzili badania- ich wynik zaskoczy wszystkich

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie w Izraelu, jedzenie czekolady zaraz po przebudzeniu może przyczynić się do lepszego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza mózgu przez resztę dnia. Przyjrzyjmy się badaniom…

Naukowcy z nowojorskiego Uniwersytetu Syracuse postanowili zbadać wpływ czekolady na ludzki organizm. W badaniu brało udział 968 uczestników w wieku od 23 do 98 lat. Uczestnicy badania mieli odżywiać się tak jak dotychczas. Jedyną zmianą, jaką wprowadzono w ich codzienną rutynę, było spożywanie czekolady zaraz po przebudzeniu. Wyniki były zaskakujące! Badacze zauważyli, że regularnie spożywana czekolada w godzinach porannych odgrywa istotną rolę w ich zdolnościach poznawczych, zwiększa poziom pamięci i pobudza mózg do kreatywniejszego myślenia.

via GIPHY

Głos w tej sprawie zabrała doktor Daniela Jakubowicz, autorka bestsellerowej książki pt. „The Big Breakfast Diet”. Zdaniem pisarki, kiedy nasz organizm budzi się ze snu, potrzebuje natychmiastowej dawki energii. Kluczowe znacznie będzie miał więc pierwszy posiłek, który ciało przekształca w energii. Przez resztę dnia ciało będzie wykorzystywało zapasy zmagazynowanej energii ze śniadania – czekolada świetnie się tutaj sprawdzi.

Czekolada z rana

Jeśli chcesz uzyskać wystarczająco dużą ilość energii jednocześnie podnosząc poziom serotoniny, jedz niewielki kawałek czekolady codziennie przez godziną 9 rano. Istnieje duża szansa, że poczujesz przypływ siły i chęci do pracy przez resztę dnia.

czekolada Pyszności

Jak to się ma do naszej sylwetki? Eksperci uważają, że śniadanie bogate w białko i węglowodany, któremu towarzyszy obfity deser w postaci nawet 100 g czekolady, pomoże pomóc w utracie zbędnych kilogramów! Ma mieć to przełożenie na spożywane posiłki w ciągu dnia. Osoby, które jedzą mniej na śniadanie, często sporo podjadają w ciągu dnia, co finalnie sprawia, że dostarczają swojemu organizmowi więcej kcal, a jak wiadomo, nadwyżka kcal będzie miała przełożenie na wzrost masy ciała.

Czy warto jeść czekoladę?

100 g czekolady mlecznej ma w sobie ponad 500 kcal, na które składa się 30 g tłuszczu, 59 g węglowodanów i 8 g białka. Jest bogata w znajdujące się w produktach pochodzenia roślinnego flawonoidy, które spełniają funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów. Czekolada to więc silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia, likwiduje stany zapalne, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega nowotworom.

Oczywiście należy pamiętać, że wszystko ma swój umiar, ponieważ w większych ilościach może nieść za sobą zupełnie odwrotne skutki.

Spróbuj dołączyć czekoladą jako przekąskę od śniadania i obserwuj swój apetyt, nastrój, stan zdrowia, a zwłaszcza wagę. Wierzysz, że w ten sposób możesz schudnąć?


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×