Wsadziła tabliczkę czekolady do piekarnika. Patrząc na efekt końcowy będziesz miał ochotę to zjeść!

Składniki:

– 1 rolka ciasta francuskiego


– 1 tabliczka czekolady
– 1 jajko


– posiekane orzechy laskowe
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto, a następnie na samym jego środku umieść czekoladę. Dosztukuj, jeśli Ci jej zabraknie.
Teraz wytnij paski o szerokości około 2 cm.


Dokładnie to samo zrób po drugiej stronie. Zadbaj, aby linie były symetryczne.
A teraz przychodzi czas na prawdziwą zabawę: musisz wziąć paski, które przed chwilą wykroiłaś i składaj je na przemian do środka. Jeśli paski okażą się za długie to je przytnij.


Na dole i na górze pozostanie wolna przestrzeń, którą także trzeba zakryć ciastem. Wykorzystaj to, które odcięłaś chwilę wcześniej.
Jajko ubij w naczyniu.


Następnie posmaruj silikonowym pędzlem powstały warkocz.
Na sam koniec posyp wszystko posiekanymi orzechami i włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika.


Po około 20 minutach wyciągnij swój czekoladowy warkocz. Wygląda przepysznie, prawda?
Smakuje naprawdę nieziemsko!
Komentarze