PrzepisDeseryZajmie Ci tylko 15 minut, nie musisz nic piec, a na koniec powstanie jedno z najpyszniejszych ciast na świecie!

Zajmie Ci tylko 15 minut, nie musisz nic piec, a na koniec powstanie jedno z najpyszniejszych ciast na świecie!

Zajmie Ci tylko 15 minut, nie musisz nic piec, a na koniec powstanie jedno z najpyszniejszych ciast na świecie!
Frania
04.05.2015 11:01, aktualizacja: 18.09.2023 13:05

Małymi kroczkami nadchodzi ta magiczna chwila, gdy będziemy mogli rozkoszować się smakiem truskawek do woli. Co zrobić, aby wykorzystać jak najlepiej te owoce? Mamy dla Was bardzo prosty przepis na czekoladową tartę z wykorzystaniem właśnie truskawek. Punkt kulminacyjny większości ciast - czyli piekarnik, w tym przypadku będzie można spokojnie ominąć. To cudo nie potrzebuje pieczenia!

Potrzebujesz:

300 g (około 30 sztuk) ciasteczek Oreo (lub innych podobnych, ale koniecznie muszą mieć ciemny kolor)

100 g masła (stopionego)

200g czekolady mlecznej

100g gorzkiej czekolady

200 ml śmietany kremówki

300 g świeżych truskawek

migdały lub pistacje do dekoracji

Ciastka wrzucasz do malaksera. Następnie wlewasz do nich roztopione masło i czekasz aż wszystko dokładnie się ze sobą wymiesza. Masa nie powinna zawierać grubszych kawałków.

Obraz

Tak przygotowaną bazę umieszczasz w formie (około 12x36 cm). Oczywiście alternatywnie mogą to być małe foremki na ciastek. Uważaj, aby być ostrożnym przy nakładaniu masy. Pamiętaj także, aby ciasto było podciągnięte przy brzegach. Gdy skończysz, całość włóż do lodówki na pół godziny.

Obraz

W międzyczasie wrzuć czekolady do miski i zalej je wcześniej podgrzaną śmietaną. Musi być bardzo gorąca. Odstaw miskę na dobrą minutę...

Obraz

...a następnie mieszaj czekoladowy krem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wiem, że masa wygląda przepysznie, ale pilnuj swoje dzieci przed zjedzeniem jej! Potrzebujesz jej do tarty!

Obraz

Krem czekoladowy nadaje się do wylania go na schłodzoną wcześniej bazę z ciastek. Żadna filozofia!

Obraz

Teraz wielkie wejście truskawek. Zatop je dobrze i pamiętaj o usunięciu ogonków. Ułóż w odpowiadający Ci wzór, a następnie włóż tartę do lodówki.

Obraz

Możesz poczekać dwie godziny zanim zaczniesz jeść (ale najlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc). Na sam koniec posyp tartę posiekanymi migdałami lub pistacjami.

Obraz

Możesz kroić ciasto tak jak Ci się podoba. Ciekawie wygląda, gdy kroi się je ukośnie. Wystarczy teraz tylko nakryć do stołu i zaprosić gości.

Obraz

Smacznego!

Obraz

Film z przygotowań:

Ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Przyjaciele będą zachwyceni, gdy uraczysz ich takim smakołykiem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także