PoradyPrzez ten błąd na powierzchni oleju pojawia się nieapetyczna piana. Popełniamy go bez przerwy

Przez ten błąd na powierzchni oleju pojawia się nieapetyczna piana. Popełniamy go bez przerwy

Czemu olej pieni się podczas smażenia- Pyszności źródło Canva
Czemu olej pieni się podczas smażenia- Pyszności źródło Canva
Ewa
27.11.2022 18:34

Czemu olej pieni się na patelni podczas smażenia? Z łatwością temu zapobiegniesz i unikniesz zabrudzeń i nadmiernie tłustych potraw. Pamiętaj o kilku szczegółach.

Pieniący się olej to widok, który z pewnością znają wszyscy miłośnicy pączków, chrustów i frytek. Powstająca piana utrudnia smażenie i sprawia, że potrawy mogą wchłonąć więcej tłuszczu. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Czemu olej pieni się na patelni?

Zacznijmy od tego, że pieniący się olej nie stanowi żadnego zagrożenia i śmiało możesz zjeść potrawy, które się na nim smażyły. Przyczyną powstawiania białej piany jest najczęściej woda. Należy pamiętać o dobrym odsączeniu warzyw i mięsa przed wrzuceniem na patelnie. Im płynów jest więcej, tym wzrasta ryzyko, że podczas smażenia olej zacznie się pienić.

Pienienie się oleju może być spowodowane również zbyt niską temperaturą. Rozwiązanie jest proste- pamiętaj o dobrym rozgrzaniu tłuszczu przed smażeniem. Nie wrzucaj również zbyt dużej ilości produktów na raz- obniży to temperaturę oleju, co może spowodować pienienie się. Na dodatek potrawa wsiąknie wtedy więcej tłuszczu i stanie się cięższa. Zbyt gruba panierka również przyczynia się do pojawiania się piany- jej resztki odpadają i przyczyniają się do bulgotania tłuszczu.

Czemu olej pieni się podczas smażenia- Pyszności źródło Canva
Czemu olej pieni się podczas smażenia- Pyszności źródło Canva

Winny może być również nieprzefiltrowany tłuszcz.  W oleju znajdować się mogą resztki z poprzedniego smażenia, co również może powodować nieprzyjemne bulgotanie i pienienie się tłuszczu.

Jak sprawdzić temperaturę oleju?

Olej do smażenia nie powinien być również rozgrzany zbyt mocno. Zanim  wrzucimy frytki lub całe mięso, warto upewnić się, że temperatura oleju jest właściwa.  Nie potrzebujesz do tego nawet termometru. Wystarczy wrzucić kawałek ziemniaka lub mały kawałek mięsa na próbę. Jeśli przed włożeniem drugiej porcji produktów do smażenia minie trochę czasu (na przykład wciąż panierujesz kotlety) zmniejsz moc palnika, ustaw termostat na niższą temperaturę lub ogranicz prąd podawany na płytę. Przed wrzuceniem kolejnej partii ponownie podkręć temperaturę.

Przepis na pieczonego ananasa z szarpaną wieprzowiną znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także