Wirtualna Polska

Czesi wkładają je do słoika zamiast ogórków. Dla polskich gospodyń to nie do pomyślenia

Czesi wkładają je do słoika zamiast ogórków. Dla polskich gospodyń to nie do pomyślenia

Przepis na czeskie utopence. Fot. Pixabay

Ten czeski rarytas dla polskich gospodyń jest nie do pomyślenia. A jednak okazuje się, że smak tego dania ze słoika potrafi zaskoczyć. Podajemy więc przepis na czeską przekąskę, czyli utopence. Jak je przygotować w domu i co w nich takiego kontrowersyjnego? Wyjaśniamy.

Wirtualna Polska

Utopence to popularna czeska przekąska, którą zajada się m.in. w piwiarniach w Czechach i Słowacji. To nic innego jak parówki marynowane w zalewie octowej. I choć brzmi absurdalnie, to smakuje oszałamiająco dobrze. Jak przygotować taki przysmak w domu? To nic trudnego.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na utopence. Wyjątkowy rarytas prosto z Czech

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 0,5 kg dobrej jakości parówek,
  • 4 świeże lub suszone papryczki chilli,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku.

Sprawdź również: Szkodliwe, dlatego za granicą są dawno zakazane. W Polsce wciąż wiele osób się nim zajada

Składniki na zalewę:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • wybrane suszone lub świeże zioła.

Sprawdź także: Jak wyglądało kiszenie ogórków 100 lat temu? Dzisiejsze przetwory się nie umywają

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Parówki w zalewie – czeska przekąska. Fot. Pixabay

Parówki w zalewie – czeska przekąska. Fot. Pixabay

Czeskie utopence – przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy zalewę ze wszystkich potrzebnych składników, a następnie ją ostudzamy.
  2. Parówki obieramy z osłonek, jeśli ją mają, a następnie kroimy na mniejsze części.
  3. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie układamy ją w słoikach warstwowo. Należy robić to na przemian – cebulę, czosnek, parówki, zioła oraz papryczki chilli.
  4. Zalewamy zawartość słoików zimną zalewą, a następnie dokładnie zakręcamy słoiki. Należy odstawić je w chłodne i ciemne miejsce.
  5. Parówki nadają się do spożycia już po 3-4 dniach. Zamknięte możemy przechowywać je nawet ponad dwa miesiące.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Tak przygotowane pikantne w smaku utopence świetnie sprawdzą się jako dodatek do kufla piwa. W Polsce nazywane „topielcami” nie cieszą się co prawda zbyt dużą popularnością. Każdy jednak, kto ich spróbował, przyznawał, że był bardzo zaskoczony smakiem. A wy odważycie się spróbować utopenców? Jeśli tak, koniecznie zapiszcie nasz przepis.


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×