PrzepisNigdy nie wyrzucaj suchych bułek! Pokażemy ci rewelacyjny przepis

Nigdy nie wyrzucaj suchych bułek! Pokażemy ci rewelacyjny przepis

Ciasto z czerstwego pieczywa- Pyszności
Ciasto z czerstwego pieczywa- Pyszności
Ewa
19.05.2023 17:15

Czerstwe pieczywo niepotrzebnie ląduje w śmietniku. Kilka prostych składników zamieni je w pyszny deser. To ciasto to hit.

Każdemu z nas zdarza się kupić za dużo pieczywa, które później czerstwieje zapomniane w chlebaku. W mojej kuchni dużą wagę przykładam do tego, aby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia do śmieci. Oczywiście, pierwszym sposobem na wykorzystanie starych bułek jest zamienienie ich w bułkę tartą. Tym razem jednak rozwiązanie jest jeszcze lepsze. Dodając kilka prostych składników, wyczarowałam świetny deser. Moi bliscy nie mogli uwierzyć, że jego podstawą jest właśnie stare pieczywo. Co ważne, stare nie oznacza spleśniałe - jeśli na chlebie lub bułkach znajdziesz zalążki pleśni, od razu wyrzucić je do kosza.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Czerstwe pieczywo - przepis na ciasto

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 3 czerstwe bułki
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Trzy suche bułki umieszczam w kielichu blendera. Dodaję do nich jajka, mleko oraz mleko skondensowane i blenduję.

Czerstwe pieczywo- Pyszności
Czerstwe pieczywo- Pyszności

2. W rondelku podgrzewam cukier wraz z odrobiną wody, aby powstał karmel. Robię to na wolnym ogniu, aby nie przypalić masy.

3. Karmel wlewam na dno foremki i czekam, aż zastygnie. Następnie dodaję przygotowaną masę z mleka i bułek.

Czerstwe pieczywo- Pyszności
Czerstwe pieczywo- Pyszności

4. Foremkę wkładam do patelni i wlewam wodę, tworząc kąpiel wodną. Gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Możesz wybrać tutaj również foremkę do babki, jednak wtedy sięgnij po wysoką patelnię lub duży garnek, aby woda na zewnątrz dotykała powierzchni blaszki.

Kąpiel wodna- Pyszności
Kąpiel wodna- Pyszności

5. Po tym czasie ostrożnie wyciągam blaszkę z patelni. Przykrywam ją na górze kawałkiem folii aluminiowej i wkładam do lodówki. Deser chłodzę przez dwie godziny.

6. Po tym czasie odwracam blaszkę do góry nogami, aby wyciągnąć ze środka deser.

7. Ciasto przekładam na duży talerz i podaję swoim bliskim. Opcjonalnie możesz dorzucić również świeże owoce, jak maliny, truskawki, borówki czy jagody.Smacznego!

Czerstwe pieczywo- Pyszności
Czerstwe pieczywo- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także