Widzisz na kawie rozpuszczalnej biały nalot? To zły znak, zdradzamy jak rozpoznać zepsutą kawę

Kawa rozpuszczalna - Pyszności; Foto Canva.com

Chyba nikt nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez napicia się ulubionej kawy. Parzymy ją w różnorodny sposób. Większość z nas sięga po kawę rozpuszczalną, która jest najszybsza i  najprostsza w przygotowaniu. Czy wiesz, że i kawa rozpuszczalna może się zepsuć?

Czy kawa rozpuszczalna może się zepsuć?

Okazuje się, że tak i pomimo tego, że kawa uznawana jest za stosunkowo trwały produkt. Zdarza się, że przechowujemy ją przez naprawdę długi czas. Sama w sobie, nie jest w stanie się zepsuć. Istotny wpływ będą tu miały czynniki zewnętrzne, z powodu których nasze ulubione ziarenka będą po prostu do wyrzucenia. Należy w takim przypadku unikać przede wszystkim kontaktu z wodą – wówczas nasza kawa rozpuszczalna będzie nadawać się do wyrzucenia. Niepokojący może okazać się również biały nalot, który czasem pojawia się na kawie rozpuszczalnej.

Kawa bez mleka – Pyszności; foto: Canva

Co to oznacza? Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, czy to pleśń, jednak biały nalot w takim przypadku nie wróży niczego dobrego. Według ekspertów najlepiej będzie zrezygnować z picia takiej kawy. Jak dobrze wiemy, po otwarciu rozpuszczalnej kawy, jest ona narażona na działanie powietrza i wilgoci, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie kawy. Kawa rozpuszczalna ma to do siebie, że jest pakowana w słoik, przez co zdecydowanie łatwiej jest ją przechować. Nie da się jednak uniknąć czynników zewnętrznych, ale ich działanie można ograniczyć. Jak?

Jak przechowywać kawę rozpuszczalną?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak przechowywać kawę, to musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jeśli to kawa rozpuszczalna jest Twoim codziennym wyborem, to staraj się kupować takie opakowanie, które jesteś w stanie spożyć w ciągu miesiąca. To właśnie taki czas jest zalecany, by w pełni wykorzystać ten rodzaj kawy. Niewłaściwe przechowywanie może spowodować, że ziarenka się zbrylą, pod wpływem wilgoci.

Kawa – Pyszności; Foto Canva.com

Kawę najlepiej jest przechowywać w szklanych i szczelnie zamkniętych pojemnikach. Nie należy jej trzymać w lodówce ani w pobliżu kaloryfera, czy piekarnika. Staraj się wybrać takie miejsce, z którym kawa rozpuszczalna nie będzie narażona na chłonięcie zapachów.

A co do kawy? Upiecz ciastka w jesienno-zimowym wydaniu. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×